Montura cu plumb pierdut

0



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Montura cu plumb pierdut”. Informaţiile sunt oferite de specialiştii de la crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit din ţară. În cele ce urmează Ionuț Constantinescu, campion național în pescuitul crapului, va detalia monturile folosite în pescuitul crapului.

Cum se realizează

Montura cu plumb pierdut se realizează de obicei pe fire de tip leadcore. Leadcore-ul este un fir textil ce are în mijloc un segment din plumb. Acest fir se culcă perfect pe substrat datorită greutății plumbului, oferind o camuflare excelentă a monturii. Lungimea segmentului de leadcore poate varia între 30 cm – 1 m în funcție de tipul pescuitului practicat (mai scurt – pescuit lansat / mai lung – pescuit plantat) . La capătul de sus al leadcore-ului se va face o buclă de care atașăm firul mulinetei. Plumbul va fi plasat în partea de jos a monturii pe un conector special, denumit și clips sau kit pentru montura cu plumb pierdut. Montura se va închide cu un vârtej simplu sau cu agrafă rapidă (de preferat) de care vom atașa rig-ul.

Clipsurile asigură pierderea plumbului

Din experiențele avute de-a lungul anilor, recomand doar clips-urile ce blochează vârtejul de care este prins forfacul. Aceste clipsuri vor asigura o pierdere mult mai rapidă a plumbului în caz de nevoie. Pentru a fi siguri de efect, putem strânge superficial manșonul de cauciuc din partea superioară a clipsului. Dacă manșonul este strâns la maximum, plumbul va ieși mult mai greu, iar în anumite situații acesta nu se va pierde dacă clipsul nu este unul de calitate. Mai rar, kit-ul pentru plumb pierdut poate fi trecut direct pe firulul principal al mulinetei, de preferință un fir puternic, de la 0.35 mm – 0.40 mm în sus. Se apelează la această soluție uneori pentru a evita folosirea leadcore-ului, acesta putând fi înlocuit de un tub siliconic.

În ce scop a fost inventată

Montura cu plumb pierdut a fost creată pentru pescuitul în zonele cu structuri submerse în care șansele de a finaliza drilul cu un crap cresc dacă plumbul se pierde pe parcurs. În timpul drilului, deși pescuim doar cu un singur cârlig, plumbul se poate bloca în diverse obstacole. Pierderea plumbului în momentul trăsăturii sau la scurt timp ne va ajuta să ridicăm mult mai rapid peștele către suprafața apei și să îl îndepărtăm de zonele cu agățătură.

Lungimea forfacului

Forfacele pleacă de la lungimea de 15 cm și pot ajunge și până la 25-30 cm. Montura cu plumb pierdut se afundă destul de ușor în mâl. Prin urmare, forfacele trebuie corelate astfel încât să nu fie trase odată cu plumbul în mâl. Din punctul meu de vedere, montura cu plumb pierdut este cea mai puțin indicată pentru zonele ce prezintă un substrat mâlos sau cu resturi vegetale. Dacă optăm pentru această montură din varii motive, va trebui să lungim forfacele, după cum spuneam și mai sus, astfel încât să nu se îngroape în mâl. Asemeni monturii in line putem apela la săculeții PVA ori la pufuleții solubili pentru o poziționare mai bună a momelii pe substrat.

Tipul plumbului și gramajul

Referitor la distanțele atinse cu monturile cu plumb pierdut, pot fi ridicate dacă mizăm pe plumbi cu formă de tip long cast. Totuși, aș spune că plumbii cei mai eficienți în cazul monturilor cu plumb pierdut sunt cei de tip GRIPPA. Plumbii grippa, datorită formei lor (aderă excelent pe substrat) se pierd cel mai rapid, dar nu posedă o aerodinamică foarte bună.În ce privește gramajul, va fi raportat la distanța pescuită și modul în care dorim să pierdem plumbul. Plumbii ușori (de până în 100 gr) se pierd ceva mai greu, deoarece nu au greutatea necesară pentru a împinge rapid manșonul de fixare. De aceea sunt indicați plumbii mai grei pentru a fi pierduți direct din trăsătură atunci urmărim acest lucru. De asemeni, plumbii de 200-250 gr, ne pot ajuta să întindem firul corect în partidele în care pescuim la distanțe apreciabile de 200-300 m. Un plumb greu ne va facilita totodată să întindem firul corect atunci când firele pe care le folosim au un diametru ridicat (peste 0.40 mm) iar vântul este destul de puternic.

Avantajele monturii

Mecanica monturii cu plumb pierdut este una excelentă, dar poate avea de suferit în cazul în care alegem plumbi cu un gramaj redus ori forface prea lungi. Cumva trebuie să existe un echilibru între diametrul momelii de cârlig, numărul cârligulul și lungimea forfacului. În cazul cârligelor mici și momelilor de diametru redus sunt indicate forface ceva mai scurte și viceversa. Montura cu plumb pierdut rămâne în continuare cea mai populară montură din pescuitul plantat, dar poate fi folosită cu succes și în cel lansat. Pe lângă caracteristicile prezentate anterior, montura poate necesita ceva ajustări în situația unui pescuit lansat precum: adăugarea unui con anti-tangle pe forfac pentru prevenirea încurcării acestuia, sau unui săculeț solubil plasat pe cârlig, scurtarea forfacului pentru a crește distanțele atinse, șamd. Atunci când discutăm de talia crapilor vizați putem afirma din nou că montura cu plumb pierdut consituie alegerea principală a pescarilor. Avantajele monturii, mai ales în cazul pescuitului în zonele cu agățătură o recomandă ca fiind cea mai eficientă, atunci când urmărim crapii capitali, în locuri dificil de abordat. M.D.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.