Pandemia în cifre, în Argeș!

1



Un bilanț al activității legate de pandemia de coronavirus, ne arată că în primele 10 luni din acest an, au fost parcurși de ambulanțe 2 milioane de kilometri, fiind făcute peste 16.000 de intervenții la cazuri de COVID-19. De asemenea, Casa Județean de Asigurări de Sănăate Argeș a plătit aproape 90 de milioane de lei pentru concedii medicale ale pacienților infectați.


Prefectul Radu Perianu a anunțat ieri, că ședința Colegiului Prefectural a fost ținută online din cauza pandemiei. În cadrul ședinței directorii Serviciului de Ambulanță Argeș și al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Argeș, au făcut cunoscute cifrele rezultate în primele 10 luni din an, în urma activităților.

Peste 16.000 de solicitări la pacienți COVID

Serviciul de Ambulanță Argeș a avut în perioada menționată 32 585 de intervenții, iar 50 % dintre ele au fost cazuri de COVID19. De asemenea, echipajele medicale de al SAJ au efectuat 40 670 de teste pentru diagnosticarea COVID19, din care 34 000 teste rapide și 6670 teste PCR. „ Ca să dau și numărul exact, au fost 2 523 775 de kilometri parcurși. Tot Serviciul de Ambulanță a făcut un chestionar al pacientului. Iată cum arată procentele ce au la bază răspunsurile oferite de pacienți și de aparținători când au fost întrebați cum evaluează intervenția echipajelor Ambulanței : 44% – foarte bine; 34% – bine; 17% – satisfăcător; 5%- nesatisfăcător” , a precizat prefectul Radu Perianu.

Chestionare completate de aparținători

Am dorit să aflăm cum au fost făcute aceste chestionare, iar managerul Serviciului de Ambulanţă Argeş, ne-a explicat. „S-au ocupat 3-4 oameni. După intervenţie, aceştia au sunt aparţinătorul pacientului, pe cel care care apelase la ambulanţă şi al cărui număr îl avem înregistrat în sistem şi l-au chestionat cu privire la modul în care şi-au făcut treaba membrii echipajului. Pentru că doream o evaluare corectă, n-am lăsat echipajul să completeze formularul în timpul intervenției, pentru că aşa, puteau bifa numai rubrica de foarte bine. După ce pleacă ambulanța de la fața locului, aparţinătorii sunt sinceri. Vedeţi şi dumneavoastră rezultatele. Se poate și mai bine. Nu suntem perfecți de aia și lucrăm”, a declarat doctoriţa Luminiţa Paul.

În octombrie, 13.000 de testări

Având în vedere cifrele, am întrebat managerul SAJ Argeş dacă au fost situaţii care au îngreunat activitatea echipajelor în această perioadă. „Dacă le luăm, pe rând, toate au îngreunat. A fost un număr mare de pacienţi, apoi ca timp, s-a stat mult cu ei în aşteptare la spitale până când prindeau un loc să fie internaţi, iar pacienţii stăteau în echipaj conectaţi la oxigen, care se termina şi trebuia înlocuit. Apoi testările. Noi am testat şi ziua şi noaptea. În spatele testării, ceea ce văd oamenii, se îngreunează situația nu numai cu manopera, aceasta fiind rapidă, ci cu completarea fișei, pe care o încărcăm în calculator și o trimitem la DSP. La PCR trebuie completat un alt formuluar. De aceea, ca să uşurăm încercăm să le completăm înainte să ajungă la pacient. Chiar dacă necesită timp, aceste fişe ne ajută mai departe să vedem statistici, să se facă anchete epidemiologice corecte. Toate au o logică. A fost un volum mare de muncă. Numai în luna octombrie, au fost făcute 13.000 de teste, cele mai multe faţă de alte luni”, a mai spus managerul Luminiţa Paul.Numărul mare de pacienți infectați cu COVID -19 s-a văzut și la Casa de Asigurări de Sănătate Argeș ,conform căreia, până la 31 octombrie 2021, valoarea sumei plătită pentru concedii medicale a fost de 89 926 215 lei. M.Sandu