Doi părinți și-au violat fiicele

0



În minivacanţa de 1 Decembrie, doi bărbaţi au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de viol. Unul este suspectat că şi-ar fi abuzat sexual propria fiică, celălalt că a profitat de fiica vitregă. Aceştia au primit mandate de arestare preventivă. Judecătoria Piteşti a emis şi un ordin de protecţie, pe o perioadă de 6 luni, pe numele unui inculpat, acesta fiind evacuat din locuinţă şi având interdicţia de a lua legătura cu victima, asta în cazul în care va fi eliberat din arest. Ca o coincidenţă cei doi violatori au fost demascaţi şi daţi pe mâna poliţiştilor, în perioada campaniei de prevenire „Atingeri Nedorite”, demarată de Poliţia Română cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Campania este destinată victimelor abuzurilor sexuale.


Ieri a ajuns în arest Cosmin T. din Ştefăneşti. Bărbatul a fost reclamat de soţie, femeia ajungând la capătul răbdării după ce a aflat că bărbatul îşi abuza fiica în vârstă de 15 ani, de câţiva ani. Cosmin T. este tatăl a trei fete minore. Anchetatorii au stabilit că se purta urât cu toate, dar numai pe cea mare o abuza sexual. Individul le trata în mod josnic, de fiecare dată când venea beat acasă lovindu-le şi alungându-le din locuinţă. Atunci când nu le scotea afară, le ameninţa că dacă-l supără o să le alunge şi le lasă în frig. Apelul a fost dat la 112 de femeie dimineaţă în jurul orei 9,00 , poliţiştii reuşind să-l reţină în aceeaşi zi pe individ. Marţi, de ziua Sfântului Andrei, bărbatul a fost dus la Judecătoria Piteşti, fiind emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mandat de arestare şi ordin de protecţie

La sfârşitul săptămânii, Ilie V. din comuna Vedea, a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile, sub acuzaţia de viol în formă continuată. Săptămâna trecută, totul a ieşit la iveală şi tatăl vitreg a fost reţinut fiind dus la Judecătoria Piteşti, acolo unde instanţa a emis pe numele său un mandat de arestare preventiv. Imediat după sentinţă bărbatul a depus contestaţie, aceasta urmând să se judece la Tribunalul Argeş. La o zi după ce a fost arestat preventiv, Judecătoria Piteşti a emis pe numele său un ordin de protecţie. „Admite cererea pentru emiterea ordinului de protecţie, care va rămâne în vigoare în cazul în care va fi plasat într-o altă măsură. “Dispune ca împotriva pârâtului să fie luată măsura de evacuare temporară a agresorului din locuinţa familiei, din …, pentru o durată de 6 luni, începând cu data de 29.11.2021. Dispune obligarea pârâtului la păstrarea unei distanţe minime de 100 m. faţă de victima ….. şi faţă de unitatea de învăţământ ….din …, pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 29.11.2021. Dispune interzicerea pârâtului de a o contacta pe victima …., în orice fel, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod pentru o perioadă de 6 luni, începând cu data de 29.11.2021. Încălcarea măsurii dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, conform art. 32 al. 1 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice. Respectarea ordinului este obligatorie atât pentru cel împotriva căruia acesta a fost emis, cât şi pentru persoana protejată prin intermediul său”, se arată în sentinţă.

Campanie împotriva abuzului sexual

Din nefericire astfel de cazuri apar destul de des, de cele mai multe ori victimelor fiindu-le teamă să sesizeze autorităţile. Tocmai de aceea, Poliţia Română a lansat o campanie de prevenire „Atingeri Nedorite”, demarată de Poliţia Română cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creşterea nivelului de informare al copiilor, părinţilor și publicului larg asupra necesităţii implicării în prevenirea şi combaterea acestui tip de abuz, iar în situația nedorită în care asemenea fapte s-au petrecut deja, încurajarea victimelor de a cere ajutor. Sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite” – campania se desfășoară în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, iar în cadrul acesteia, copiii vor afla despre resurse pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât şi pentru a primi consiliere specializată. Astfel, copiii pot suna gratuit la 116 111, linie europeană de asistenţă pentru copii, gestionată în România de Asociaţia Telefonul Copilului, și pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro , precum și pe platforma online a organizației https://www.116111.ro/ . Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de psihologii Asociatiei Telefonul Copilului, pe înţelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/AtingeriNedorite. Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viaţa copiilor este pusă în pericol.  M.S.