Copiii au vrut să ştie ce salariu are un magistrat!

0

  • Judecătorul Ion Rebeca face educaţie juridică cu elevii



Un proiect demarat în urmă cu aproximativ 7 ani, îl determină pe judecătorul Ion Rebeca, din cadrul Curții de Apel Pitești, ca o dată pe săptămână să plece de la instanță în sălile de clasă unde la vorbește elevilor despre drepturile fundamentale ale omului, despre infracțiuni, riscuri și prevenire, într-un cuvânt, le face educație juridică. Pandemia a afectat aceste întâlniri care nu au mai putut avea loc în mod regulat. Magistratul are însă toată deschiderea și spune că dacă va fi chemat va merge oricând.


„De 7 ani fac asta. Înainte de pandemie, mergeam în fiecare săptămână la Colegiul Național Zinca Golescu. Acum în pandemie este mai greu. În plus, directorii de şcoli nu şi-au arătat deschiderea asupra acestui proiect. Eu m-aş duce la toate şcolile dacă m-ar chema, dar nu prea se implică. Ar trebui să vină inițiativa din partea directorilor, dar au reticenţă să ne cheme. O fac din pasiune, îmi place ceea ce fac. Consider că dacă dorim să schimbăm ceva, trebuie să ne implicăm. Recent am fost invitat Centrul Cultural Călineşti. Au venit acolo 25 de copii minunaţi”, povestea judecătorul Rebeca despre proiectul său de suflet.

Îi interesează mult procesele penale

În cadrul întâlnirilor, magistratul le vorbește cu calm copiilor, le explică tot ceea ce vor să afle și răspunde chiar și celor mai indiscrete întrebări. „ Eu am fost foarte mult în licee. Deseori mă rugau să mai rămân o oră în plus. În general durează o oră durează. Nu poţi să-i ţin mai mult că îi obosesc. Încerc să vorbesc pe înţelesul lor. O parte din oră le vorbesc eu iar cealaltă jumătate este interactivă. Mă întreabă ei orice le trece prin cap. M-au întrebat chiar şi ce salariu am. Mă întreabă despre procese. Îi interesează foarte mult despre procesele penale, când le vorbeşti despre infractori. Te ascultă cu luare aminte! Întotdeauna la aceste ore se află în clasă şi un profesor. Uneori ei sunt atât de implicaţi, încât uită de prezenţa acelui cadru didactic şi încep să-şi exprime nemulţumirile faţă de profesori”, a mai spus acesta.

Romii au întrebat despre căsătoriile minorilor

Tot la Călinești judecătorul Ion Rebeca a avut o altă întâlnire cu copiii, mulți din comunitatea de romi, din localitate. Despre aceasta, Lavinia Năstase, directorul Casei de Cultură Călinești, ne-a spus: „Curtea de Apel Piteşti prin prezența domnului judecător Rebeca Ion și Robert Williams-initiatorul acestui proiect, au participat împreună cu elevii din localitate, la activitate de Educație Juridică, în cadrul Proiect Educație Juridică Pilot Argeș II la Căminul Cultural Călinești. Comunitatea din Valea Corbului și elevii acestei școli au pus întrebări și au fost activi dar mai ales fascinați de modul în care domnul judecator a explicat anumite noțiuni și situații: Diferența dintre lege și pedeapsă, obligația de a o respecta, despre traficul de persoane şi pericolul cu care se confruntă copiii nesupravegheaţi, căsătoria timpurie în comunitatea din Valea Corbului şi care sunt consecințele, transcrierea certificatului de naștere, recunoașterea studiilor, o problemă frecventă. Copiii au mai întrebat ce înseamnă să fii judecător, cum poţi deveni judecător , dacă este obligatoriu să juri pe Biblie sau cruce”.  M.Sandu