Astăzi este sărbătorită de către creștinii ortodocși Sfânta Muceniță Filofteia ale cărui moaște se află la Curtea de Argeș. Prăznuirea Sf Filofteia este marcată în calendarul ortodox cu cruce neagră și dezlegare la pește în Postul Crăciunului. Ca în orice altă zi de sărbătoare, astăzi nu se spală, nu se desfășoară munci în gospodărie. Toți credincioși postesc și se roagă Sfintei Filofteia pentru ajutor.
Încă din bătrâni se crede că respectarea sărbătorii Sf Filofteia, ca zi nelucrătoare, ferește viile de mană și furia naturii.
„Iubitoare de Dumnezeu”
Cinstitele moaste ale Sf. Mc. Filofteia se află la Curtea de Argeș din secolul al XIV-lea. La racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, așezată în interiorul bisericii, vin să se închine astăzi foarte mulți credincioși. Aduse în Țara Românească în anul 1396, cinstitele moaște ale Sfintei Mucenițe Filofteia au fost depuse în Biserica Domnească din Curtea de Argeș, pe atunci catedrală mitropolitană. Au rămas în acest loc pănă în anul 1893 când au fost așezate pentru o perioadă foarte scurtă în bisericile Sf. Mc. Gheorghe și Olari din municipiul Curtea de Argeș. În timpul primului război mondial pentru a fi protejate au fost duse la mănăstirea Antim din București, iar în anul 1949 au fost depuse în Paraclisul Arhiepiscopal din Curtea de Argeș. În anul 2018, la implinirea a 800 de ani de la martiriul sfintei, a fost sfințită noua catedrală arhiepiscopală și cu această ocazie moaștele au fost așezate definitiv în interiorul bisericii. Sfânta Mucenița Filofteia a trăit în sec. al XIII-lea, în sudul Dunării, însă nu se știe cu exactitate dacă provenea din neam de români sau de bulgari. Numele sau în limba greacă înseamnă „iubitoare de Dumnezeu”. Pentru că a dovedit milă față de oamenii sărmani, a fost omorâtă de tatăl sau, la vârstă de numai 12 ani. Numită şi “aducătoarea de ploi”, se spune că procesiunile cu moaştele sale pe timp de secetă au adus ploaie şi recolte bune. I.Ivănoiu
Cu mască şi distanţare la moaştele Sfintei Filoteia
Prăznuirea Sfintei Mucenițe Filofteia este sărbătorită astăzi de către credincioşii ortodocşi, iar pelerinajul la moaştele sale atrage an de an, în municipiul Curtea de Argeș, mii de credincioşi.
Anul acesta, ca urmare a efectelor pandemiei provocate de noul coronavirus, sărbătoarea se va desfăşura în condiţii speciale, prin purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor precum și păstrarea distanței între persoane, anunţă IJJ Argeş. „În ceea ce priveşte manifestarea religioasă ocazionată de această sărbătoare, la Mânăstirea Curtea de Argeș, se preconizează un număr important de enoriaşi, motiv pentru care prezenţa jandarmilor în zonă este necesară. Astfel, în data de 07 decembrie, jandarmii argeșeni, alături de polițiști și alte structuri abilitate se vor asigura că pe parcursul manifestării religioase nu vor fi incidente de natură a pune în pericol atât siguranţa enoriaşilor, cât şi a preoţilor. Jandarmii recomandă cetăţenilor care vor participa, să respecte regulile de protecţie şi distanţare socială impuse de această perioadă, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-Cov2 și să urmeze recomandările jandarmilor și polițiștilor prezenți în zonă” a transmis biroul de presă al IJJ Argeş.