Ieri, pentru creştinii ortodocşi a fost zi de mare sărbătoare, fiind prăznuită Sfânta Muceniţă Filoteia. Dacă în alţi ani, oamenii se călcau în picioare pentru a atinge racla cu osemintele Sfântuliţei, în acest an, ploaia şi pandemia i-a ţinut pe pelerini în case. S-au format cozi, dar nu ca în alţi ani, timpul de aşteptare fiind de circa jumătate de oră.
Dacă în anii trecuți, erau şi 10.000 de pelerini care aşteptau să se roage la racla în care odihneşte trupul Sfintei Filoteia, anul acesta numărul a fost de zece ori mai mic. Atât reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului cât şi cei ai Jandarmeriei Argeş se aşteptau la un val de oameni, realitatea a fost cu mult sub aşteptări. Oamenii legii au pregătit zona încă de luni montând garduri metalice, pentru a crea un culoar prin care oamenii să poată trece în mod ordonat, păstrând distanţarea socială. Zeci de jandarmi au monitorizat ieri zona, asigurându-se că pelerinii respectă normele de prevenire a răspândirii virusului SASR CoV-2 şi poartă masca corespunzător. S-a format coadă atât în exterior, cât şi în interiorul Necropolei de la Curtea de Argeş, unde este aşezată racla cu osemintele sfinte. Nu s-au înregistrat incidente, iar timpul de aşteptare a fost relativ scurt, de circa jumătate de oră.
“ Mereu ne ajută și ne ocrotește”
Pelerinii au fost nevoiţi să aştepte în ploaie, până când au putut intra să atingă sfintele moaşte. „ E cam frig, dar nu îmi pare rău că am venit. Mă rog pentru sănătatea mea şi a copiilor. În fiecare an vin şi cât o să mă ţină Dumnezeu sănătoasă, mereu o să vin. Mă rog pentru sănătate, înţelegere, să le meargă bine copiilor la şcoală. Sfântuliţa mereu mă ajută!”, spunea Maria M., din Piteşti. O altă femeie, aflată la coadă ne-a zis. „ Mă rog mereu la Sfânta Filoteia! Mereu ne ocroteşte şi ne fereşte de tot ce este rău. Am avut o fată bolnavă şi am venit des aici şi m-am rugat, iar acum e sănătoasă. Vin să îi mulumesc de ajutor şi o rog să ne ocrotească”. Până ieri la ora 12.00 în jur de 1000 de pelerini au trecut pe la racla Sfintei Filoteia.
Să fim încrezători în ziua de mâine
În cuvântarea sa închinată acestei zile sfinte, arhiepiscopul Calinic a spus: “Sunt sigur că pruncuţa, Sfântuliţa, cum i se spune aşa de frumos şi cu dragoste de argeşeni, a cunoscut pe Sfântul Nicolae şi a înţeles de la el ce înseamnă bunătatea şi bucuria de a dărui din inima copleşită de iubirea lui Iisus şi a celor care duceau lipsă ca şi în zilele noastre.
De aceea cred că inspirat i s-a aşezat, de Biserică, cinstirea pe 7 decembrie, imediat după prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae. Ei, ca şi toţi sfinţii, preamăriţi de Dumnezeu sunt mari făcători de minuni, zi de zi, aducând mângâiere îndureraţilor.
Tuturor bunilor creştini, har şi binecuvântare de la Dumnezeu, iar de la Sfânta Filoteea bucurie şi mângâiere, iar celor cu numele ei, îndemn pentru a i se urma credinţa şi faptele bune!
Aşadar, avem în Împărăţia lui Dumnezeu pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul de 15 ani şi Sfânta Filoteea de la Argeş, de 12 ani!
Să ne bucurăm şi să fim încrezători în ziua de mâine!” M.Sandu