Daca afacerea ta se afla in plina expansiune, probabil iti doresti sa achizitionezi un plan de hosting diferit de cel actual. Totusi, s-ar putea sa nu stii inca diferentele dintre gazduirea VPS si serverele dedicate. Un site de e-commerce poate functiona indiferent de alegere, insa resursele nu sunt aceleasi. Specialistii de la THC.ro ne-au explicat care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le cunosti!
Cum functioneaza un server VPS?
Un server virtual este precum o sectiune privata a unui server fizic, avand o portiune speciala doar pentru tine. Acesta iti pune la dispozitie acces root complet si posibilitatea de a instala un sistem de operare, ceea ce nu se gaseste intr-un plan de shared hosting. Totusi, nu vei avea computerul in intregime si nici nu vei putea face aceleasi customizari precum intr-un mediu dedicat. Totusi, avantajul consta in faptul ca pretul de achizitie este unul redus si vei salva o parte importanta din buget. Un VPS este ideal pentru situatia in care vrei acces la Windows/Linux si sa dispui de mai mult control. Aceasta mai poate fi o solutie cand vrei sa imbunatatesti securitatea, deoarece vei rupe legatura cu restul site-urilor vecine si nu vei mai fi afectat de actiunile acestora.
Cum functioneaza hostingul dedicat?
Gazduirea pe servere dedicate presupune faptul ca intreg computerul este rezervat doar de tine. Asadar, ai acces la toate resursele sale si il poti gestiona dupa bunul plac. Cu un astfel de hosting, dispui de o memorie RAM generoasa si de o latime de banda care va face fata fluxurilor mari de vizitatori. Singurul dezavantaj consta in faptul ca va fi necesara o investitie care poate depasi 200 euro/luna daca detii un brand stabil pe piata. Se poate incepe insa cu un plan mai mic, care costa in jur de 50 euro/luna. Pretul creste in functie de beneficii si de tehnologia utilizata, serverele cu GPU si cele big data fiind cele mai scumpe.
Care este diferenta intre serverele managed si cele unmanaged?
Un server negestionat presupune faptul ca primesti hardware-ul si doar tu esti responsabil de modul in care faci setarile. Asta nu inseamna ca va fi nevoie sa instalezi sistemul de operare si uneltele sau sa faci rost de restul tehnologiei. Spre exemplu, panoul de control si Softaculous nu vor mai fi disponibile in mod gratuit. In schimb, este necesar sa achizitionezi separat o licenta lunara pentru ele. Un alt set de configurari pe care esti obligat sa-l efectuezi pe aceste servere dedicate este cel legat de protectie. Accesul root complet va aduce vulnerabilitati, astfel incat vei avea nevoie de conturi separate cu permisiuni reduse si de autentificarea in doi factori.
Serverele gestionate (managed) sunt mentinute de furnizor, insa necesita o investitie mare. Pe termen lung, poti avea parte de aceleasi performante in ambele cazuri. Daca nu te descurci sa realizezi pregatirile pentru lansarea website-ului, angajeaza un programator si acesta se va ocupa de proces.
La THC.ro poti achizitiona servere dedicate cu peste 25 de sisteme de operare si rebundanta N+1 incepand de la 53,95 euro/luna!