În săptămâna care a trecut, în unele zile, numărul de cazuri noi de coronavirus a depăşit şi 1000 de infectări pe zi. Sunt mulţi bolnavi de coronavirus care se testează acasă şi nu ştiu cum să procedeze după ce au confirmarea bolii. Într-o situaţie prezentată de Serviciul de Ambulanţă Argeş se observă că din testările zilnice, jumătate sunt confirmări ale infectărilor cu SARS COV-2. Prefectura Argeş îi învaţă pe cetăţeni ce au de făcut dacă şi-au făcut un test acasă şi acesta a ieşit pozitiv.
Cu toate că de puţin timp medicii de familie pot face teste rapide de depistare a SARS CoV-2, cei mai mulţi argeşeni care se simt rău, aleg să cheme ambulanţa pentru a fi testaţi acasă. Astfel, zilnic, echipajele SAJ fac sute de testări. Rezultatele arată că jumătate dintre cei testaţi sunt confirmaţi cu coronavirus. „ În ultima perioadă a crescut, din nou, numărul solicitărilor la ambulanţă pentru testări COVID. De câteva zile peste 50% dintre cei testaţi au rezultate pozitive. În 11 zile, numărul solicitărilor a crescut de la 350 pe zi, la 836 câte au fost duminică. Se fac şi testări PCR în cazul în care pacientul a ieşit negativ, dar are simptome. Zilnic se facem în jur de 20-30 teste PCR”, declara doctoriţa Luminiţa Paul, managerul Serviciului de Ambulanţă Argeş. Pacienţilor testaţi de echipajele ambulanţei li se alătură şi cei care merg la clinici private, la medici de familie sau sunt testaţi direct în spitale.
Jumătate din testele antigen ies pozitive
Potrivit situaţiei care ne-a fort prezentată, în ultimele 11 zile rezultatele testărilor făcute de Serviciul de Ambulanţă Argeş au fost următoarele:
✒20 ianuarie-350 de teste. 173 de pozitivi. 50%.
✒21 ianuarie -570 de teste rapide antigenice la SAJ în ultimele 24 de ore. 315 pozitivi. 55%.
✒22 ianuarue-451 de teste rapide antigenice. 220 de pozitivi. 49%.
✒23 ianuarie-531 de teste rapide antigenice. 269 de pozitivi. 51%.
✒24 ianuarie-543 de teste rapide antigenice . 269 de pozitivi. 50%.
✒25 ianuarie-598 teste rapide antigenice, 313 pozitivi. 52%.
✒26 ianuarie-699 de teste rapide antigenice . 306 pozitivi. 44%.
✒27 ianuarie-625 de teste rapide antigenice. 329 de pozitivi.53%
✒28 ianuarie-690 de teste rapide antigenice . 374 de pozitivi. 54%.
✒29 ianuarie-671 de teste rapide antigenice . 301 pozitivi. 45%.
✒30 ianuarie-836 de teste rapide antigenic., 459 de pozitivi. 55%.
Teste de acasă vor trebui repetate
Sunt multe persoane se testează acasă. Chiar dacă rezultatul este pozitiv, acesta nu poate fi luat în considerare de autorităţi, ci trebuie repetat, fie la medicul de familie, la un centru medical sau la ambulanţă. Prefectura Argeş a transmis un comunicat de presă prin care cetăţenii sunt învăţaţi cum să procedeze după ce şi-au recoltat acasă un test al cărui rezultat este pozitiv. „Ați făcut un test acasă, recoltat de dumneavoastră sau de un membru al familie și este pozitiv? Iată pașii de urmat:
– este absolut necesară testarea la un centru avizat sau prin Serviciul de Ambulanță;
– dacă testul este pozitiv, datele personale, cele de contact precum și cele legate rezultatul testului vor fi introduse în platforma de înregistrare a persoanelor diagnosticate cu infecția cu SARS-CoV 2, de către laboratorul unde a fost făcută testarea!
– nu trebuie să anunțați dumneavoastră Direcția de Sănătate Publică. Este obligația laboratorului!
– reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vă vor contacta pentru ancheta epidemiologică. Acest lucru s-ar putea să dureze chiar și câteva zile din cauza numărului mare de cazuri, respectiv anchete. Nu vă va afecta! Perioada de izolare se calculează din ziua testării( cea făcută pe o cale oficială)
– Direcția de Sănătate Publică transmite decizia către medicul dumneavoastră de familie. Pe baza acesteia, va fi eliberat concediul medical.
– vă recomandăm ca, imediat ce aflați că testul este pozitiv, să vă anunțați medicul de familie și să cereți tratament.
Puteți apela și la centrele de evaluare din județ”. În cazul minorilor testați acasă cu testele primite de la unitățile de învățământ, orice copil cu rezultat pozitiv, trebuie testat oficial la o unitate autorizată. „Testul valabil, indiferent de rezultat, este cel recoltat la o unitate autorizată. Vă recomandăm ca, în cazul în care mergeți spre o locație de testare, să evitați mijloacele de transport în comun”, mai spun reprezentanţii Prefecturii Argeş.
La centrele de evaluare, merg pacienţii cu forme uşoare şi medii
În judeţ au fost deschise cinci centre de evaluare cărora li se pot adresa pacienţii cu coronavirus cu forme ușoare de infecție cu virusul SARS–CoV-2 și factori de risc sau forme medii care nu necesită oxigenoterapie. Aici pacienţii pot fi evaluaţi şi pot primi tratament gratuit antiviral cu medicaţie care este disponibilă numai în spitale şi nu poate fi cumpărată din farmacii. „Este foarte important ca cetățenii să se adreseze în primul rând medicului de familie și, evident, să fie testați pentru a li se confirma sau nu prezența virusului SARS-CoV-2 în organism. În cazul unui rezultat pozitiv, bolnavul în cauză rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc (boli cardiovasculare, diabet zaharat tip 1 și 2, obezitate, boli respiratorii cornice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cornice, imunodepresii semnificative, transplant de organ sau de celule stem, vârsta peste 65 de ani). În schimb, dacă are cel puțin doi factori de risc, este recomandat ca acesta să se adreseze Centrului de Evaluare și Tratament”, declara Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti.
Lista centrelor de evaluare din Argeș:
☛ Pitești- Spitalul de Pediatrie, Strada Dacia, nr.1
☛ Pitești- Spitalul Județean de Urgență, Bulevardul I.C Brătianu,nr.62 ( la Secția Boli Infecțioase)
☛ Mioveni- Spitalul Orășenesc Mioveni, Bulevardul Dacia, nr. 131a
☛ Câmpulung- Spitalul Municipal Câmpulung-Muscel, strada Doctor Costea, nr.8
☛ Câmpulung- Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung-Muscel n
M.Sandu