- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuitul la crap pe apă rece”. Informaţiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, campion național, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai renumite site-uri de pescuit.
Conform unei zicale prezente în lumea pescarilor și nu numai se spune că ești pescar cu adevărat doar dacă pescuiești și când e rece afară. Lăsând filosofia deoparte, adevărul este undeva la mijloc. Să nu uităm totuși că nu avem de demonstrat nimic, nimănui, ci doar nouă înșine. Pescuitul trebuie să fie în primul rând despre plăcerea de a pescui, iar când aceasta dispare, pescuitul nu mai are farmec.
Revenind la subiect, aflându-ne în mijlocul iernii, când majoritatea pescarilor spun povestiri la gura sobei, m-am gândit că ar fi oportun un articol de sezon. Pentru ‚’temerarii’’ care nu agață lansetele de crap atunci când se instalează frigul am pregătit noi informații menite să îi ajute în partidele reci.
Deci, dacă nu renunți ușor la pescuit și nu te sperie prognoza cu temperaturi joase, hai alături de mine să nu fiu singurul ‚’nebun” de pe malul apei!
Localizarea crapilor
Toate partidele efectuate atunci când apa are o temperatură scăzută au un numitor comun: localizarea crapilor. Localizare este premisa de la care pleacă orice partidă de pescuit din sezonul rece. Odată cu răcirea apei, metabolismul crapilor scade, deci se hrănesc mult mai puțin. Totodată crapii nu mai parcurg distanțe ridicate pentru a găsi hrană, deci nu ne putem baza pe principiul că facem un pat de nadă oriunde și așteptăm crapii să ajungă în zonă.
Cum localizăm crapii pe apă rece
Între sfârșitul toamnei și începutul primăverii crapii se vor cantona pe zonele adânci ale apelor (bălți, lacuri, râuri etc.). Dacă zonele respective prezintă structuri: praguri, gropi, copaci scufundați, șamd., clar peștii vor cauta acele locuri.
Primele criterii de care trebuie să ținem cont sunt: adâncimea și structurile submerse. Următorul aspect, la fel de important este tipul substratului.
Crapii vor prefera întotdeauna zonele mâloase în detrimentul celor tari. Deoarece confortul termic primează, vom găsi crapii în locurile cu nămol, deoarece păstrează o temperatură ceva mai ridicată a apei decât un substrat tare. De asemeni, crapii vor găsi în mâl hrană aproape în permanență, fiind perioada optimă în care se dezvoltă larvele de chironomus.
Mișcarea crapilor pe cuprinsul apei pe care pescuim este una destul de timidă. Crapii odată cantonați pe zona de iernat o vor părăsi foarte greu. Atât timp cât au la dispoziție hrană și adăpost, nu au motiv să plece.
Singurele perioade în care îi putem găsi și pe alte locuri sunt cele caracterizate de o încălzire bruscă a vremii. În astfel de momente, o parte dintre crapi va pleca către locurile cu apă mică pentru a căuta apa mai caldă. Nu știm dacă se vor hrăni pe acele zone, dar merită să încercăm măcar cu o lansetă pe apă mică dacă în timpul zilei avem parte de soare puternic.
În concluzie, pentru a localiza crapii în perioadele reci este necesară o bună cunoaștere a bălții pe care pescuim. Alegerea locului de pescuit nu va fi una la întâmplare, ci bazată pe informațiile pe care le avem la dispoziție din partidele anterioare. De altfel, nu strică să discutăm și cu alți pescari cu experiență pe apa respectivă pentru a fi siguri că pescuim unde trebuie.
Pentru a verifica adâncimile și existența structurilor, atunci când pescuim prima dată pe un loc nou este recomandată sondarea apei. Cu ajutorul sondării ne vom asigura că plasăm monturile cât mai aproape de porțiunile unde s-ar putea hrăni crapii.
Alegerea nadei pentru apă rece
În practică am întâlnit două tipare de hrănire a crapilor în anotimpurile cu temperaturi scăzute. Prima variantă și cea mai probabilă constă într-un pescuit bazat pe nade de mare finețe, în timp ce a doua presupune un pescuit destul de similar celui practicat în perioadele calde, cu mici ajustări desigur. În continuare, voi descrie ambele situații și modul în care ar trebui să alegem nada în funcție de anumite criterii esențiale.
2.1. Groundbaitul și mămăliga
Groundbaitul este în cele mai multe cazuri principala alegere a pescarilor de crap în partidele reci. Puterea de atracție, cât și efectul rapid pot determina un număr ridicat de trăsături într-un timp foarte scurt. Așadar, groundbaitul reprezintă o soluție excelentă pentru partidele scurte, efectuate în perioada rece în care pescuim cu momitor.
Grounbait pe bază de cereale sau făină de pește?
Din observațiile mele, mixurile cerealiere funcționează excelent pe ape sălbatice sau private în care nu se pescuiește regulat cu nade ce au în componență făină de pește (groundbait, mămăligă, porumb, canepă, grâu și alte semințe ori boiliesuri sau pelete birdfood). La polul opus, pe bălțile și lacurile unde boiliesurile și peletele de tip fishmeal sunt utilizate destul de des, șansele cresc în favoarea groundbaiturilor cu făină de pește.
Regula nu este una fixă, peștii putându-și schimba preferințele de la o zi la alta. Adesea, în partidele în care am dubii, mizez pe două nade diferite, câte una din fiecare categorie. Folosite separat, sau combinate, încerc să găsesc ‚’rețeta” potrivită pentru a obține trăsăturile mult dorite.
În acestă perioadă nadele ‚’de apă rece’’ propuse de diferiți producători pot fi foarte productive. Având în componență larve de libelulă dar și alte ingrediente speciale cât și o granulație fină, nadele de apă rece au confirmat de-a lungul anilor, fiind foarte apreciate de pescari.
2.2. Mămăliga
Este recomandată mămăliga în sezonul rece? Da, dar nu orice mămăligă și nu oricând. Spre deosebire de vară sau alte perioade mai calde, granulația mămăligii trebuie să fie una cât mai redusă. Consistența este iarași importantă, deoarece o mămăliga moale, ce cade ușor de pe momitor este alegerea potrivită. Dacă mizăm pe o mămăligă tare, ce poate sta chiar și o zi pe momitor fără să cadă, șansele de a prinde scad destul de mult. Putem pescui cu mămăligă pe orice apă în principiu. Este o nadă ce și-a dovedit eficiența în special pe durata concursurilor în care s-au prins cantități impresionante de crap cu mămăligă, în detrimentul boiliesurilor. Desigur, că uneori groundbaitul poate fi mult mai productiv, dar se poate întâmpla la fel de bine ca balanța să se încline în favoarea mămăligii. Pe lângă mălai putem adăuga și alte ingrediente, precum peletele, ori putem combina mămăliga cu groundbait pentru a obține un plus de atracție și culoare. De menționat că pescuitul cu momitoare și groundbait / mămăligă nu este un pescuit selectiv și ne putem aștepta ca pe lângă crapi să prindem și carași, plătici sau alte specii de cipridine.
2.3. Cerealele
Porumbul, grâul, cânepa și celelalte cereale nu reprezință nici pe departe varianta ideală pentru nădire pe ape reci. Timpii în care aceste nade sunt digerate de crapi este unul crescut și nu le stimulează nici pe departe apetitiul ci din contră, satură rapid crapii. Putem folosi în cantități reduse acest tip de nadă, împreună cu groundbait, boiliesuri sau pelete. Porumbul de consevă, fiind ceva mai mai moale poate consitui o soluție excelentă, fiind preferat de pescari în detrimentul celui fiert.
2.4. Boiliesurile, peletele și pasta de boilies
Boiliesurile și peletele sunt recomandate în special pe apele comerciale (de ex. bălțile cu sistem catch & release), deoarece sunt până la urmă cele mai folosite nade pe astfel de locații. Totuși, în ultimii ani, pescuitul la boilies a luat amploare și în Delta Dunării. Prin urmare, crapii deltaici vor căuta boiliesurile și pe durata anotimpurilor reci, fiind astfel în continuare o nadă ideală. Mai sus discutam despre cele 2 posibilități, cea a pescuitului cu nade fine cu efect imediat și cea a pescuitul cu nade mai ‚’grele”, cu timpi mai mari de așteptare. Cu boiliesuri, putem aborda ambele variante fără probleme. Dacă ne dorim un pescuit de mare atracție și cu rezultate rapide, vom alege boiliesuri solubile, dar și tari (în cantitate mai redusă) cu dimensiuni de 14-20 mm. Pentru a ne mări șansele de a obține o trăsătură, folosirea pastei de boilies pe un plumb striat sau momitor este necesară. La fel de bun poate fi și un groundbait, desigur. În partidele lungi, de minimum 24 ore, abordarea se schimbă. În funcție de specificul bălții / lacului, vom alege boilesurile în consecință. Spre exemplu, pe apele pe care crapii preferă chiar și pe frig bilele tari de 20 mm, alegerea este una destul de clară. În schimb pe cele în care crapii sunt ceva mai mofturoși, variantele de 16 mm, sau chiar mai mici s-ar putea să fie cele potrivite. Mare atenție în ce privește solubilele, deoarece putem avea supriza ca o bila de 20 mm să reziste în apă chiar și 8-12 ore în funcție de temperatura apei și prospețimea acestuia. Pungile PVA în care sunt introduse pelete de mici dimensiuni (2-4 mm), spărtură de boilies și diferite lichide sunt adevărate ‚’bombe” de atracție și nutriție în sezonul rece pentru crapi. Alături de o momeală flotantă sau critic echilibrată, pungile PVA au dat rezultate excelente pe apă rece în detrimentul altor abordări. Explicația este destul de simplă, peștele găsește în apropierea momelii de cârlig o grămăjoară de nadă, ușor de aspirat, momeala de cârlig ieșind în evidență precum cireașa de pe tort. Același principiu se aplică deopotrivă și pescuitului cu momitor. Nada este cea care direcționează crapii către momeala de cârlig. Astfel, momitoarele, plumbii striați și pungile generează un plus de atracție față de un plumb obișnuit. De asemeni, putem pune peletele și în săculeți solubili, fiind din nou un tip de prezentare eficientă a nadei în jurul cârligului.
2.5. Lichidele nutritive
Lichidele nutritive nu ar trebui să lipsească din nicio partidă efectuată în sezonul rece. CSL-ul (alcoolul de porumb), cât și lichidele ce conțin un complex de aminoacizi, proteine lichide, atractanți și arome oferă un plus de atracție nadei pe care o folosim. Este de preferat să adăugăm lichidele în nadă înainte de a începe partida. Astfel, vor avea timp să fie absorbite corespunzător, efectul fiind unul mult mai vizibil. Lichidele nutritive se pretează oricărui tip de nadă, majoritatea fiind PVA friendly (nu topesc materialele pva). M.D.