Momeli de cârlig pentru pescuitul crapului pe apă rece

0



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Momeli de cârlig pentru pescuitul pe apă rece”.


Informaţiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, campion național, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai renumite site-uri de pescuit.

Nădirea – un element necesar sau un risc inutil?

Iarna nu-i ca vara, iar expresia nădirea este o lamă cu două tăișuri capătă și mai tare contur pe vreme rece. Cu toții știm că în apă putem introduce oricând nadă, dar odată ajunsă în apă nu o mai putem scoate. Cuvântul cheie ar trebui să fie moderația. Nădirile masive nu sunt recomandate nici pe departe, fiind specifice cele precaute, bazate pe cantități mici.

Când pescuim la intercepție (fără nădire) și când nădim?

De obicei partidele scurte sunt specifice pescuitului la intercepție. Nada ce cade din momitor, plumb striat, pungă sau săculeț PVA pot fi suficiente pentru a stârni interesul crapilor. Pe de altă parte, dacă observăm că avem peștii în zonă și sunt dispuși să să hrănească putem apela la o nădire ușoară, de preferat din cobră.
În partidele mai lungi, de minimum 24 ore, putem nădi regulat, folosind cantități reduse de nadă. Principiul pe care ne vom baza este următorul: avem trăsături nădim, nu avem trăsături, așteptăm ca nada deja aruncată în apă să își facă efectul.
Deoarece crapii nu consumă atât de multă nadă, este ideal să evităm supranădirea locului pe care pescuim. Astfel ne vom mări șansele ca momelile de cârlig să fie descoperite de către alti pești și nu vom face decat să saturăm crapii prezenți în zonă.
Metodele de nădire pot varia în funcție de pescuitul pe care îl practicăm. Indiferent că nădim cu catapulta, spombul, cobra, navomodelul de plantat, sau barca de plantat, este extrem de important să nu împrăștiem nada pe o suprafață mare.
Odată indentificate locurile productive, va trebui să încercăm să le nădim cât mai precis. Nada aruncată pe lângă aceste zone poate fi una irosită, deoarece peștii nu vor ajunge la aceasta în timpul util, ba chiar astfel îi indepărtăm de zonele în care plasăm monturile. În perioadele reci, moderația cu care nădim dar și precizia sunt factori importanți ce pot face diferența între o partidă reușită și una eșuată.

Preferă momelile de mici dimensiuni

Destui pescari au impresia că în sezonul rece putem prinde crapi doar cu momeli flotante de mici dimensiuni. Din nou, intervine specificul apei pe care pescuim și modul de hrănire al peștilor. Am văzut crapi prinși iarna cu pelete flotante de 6 mm, dar și cu boiliesuri tari de 24 mm. Important este să ne adaptăm preferințelor crapilor și să le oferim ceea ce caută.
De regulă, în perioadele reci crapii au tendința de a prefera momelile de mici dimensiuni, indiferent că discutăm de cele flotante, critic echilibrate sau scufundătoare. Totuși, putem avea și partide în care să prindem excelent având la cârlig boiliesuri tari de 20 mm sau 24 mm, pescuind precum vara.
În cele ce urmează, voi încerca să detaliez modul în care ne vom alege momeala de cârlig pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.
Momelile flotante: pop-up, pelete flotante și porumb artificial
Momelile flotante, indiferent de categorie, sunt momeli de mare atracție ce prezintă interes pentru crapi, indiferent de anotimp.
În perioadele reci sunt preferate de pescari pentru simplul fapt că oferă rezultate imediate. Este lesne de înțeles că un pop-up de 8 mm sau o boabă de porumb artificial va fi mult mai ușor de aspirat față de un boilies de 20 mm, corect?Foarte important este de menționat faptul că momelile flotante funcționează de regulă doar pe zonele nădite sau atunci când lângă se află ceva nadă, indiferent că este pusă pe momitor, plumb striat, săculeț sau pungă pva. Situațiile în care momelile flotante pescuite izolat dau rezultate sunt destul de rare, cel puțin pe apele de la noi din țară.
Așadar, am stabilit că momelile flotante merg doar împreună cu ceva nadă în apropiere. De ce criterii vom ține cont în alegerea lor? Ei bine, vom avea în vedere: dimensiunea, gradul de flotabilitate, culoarea și aroma.
Dimensinea momelilor flotante o vom stabili în funcție de talia crapilor pe care îi urmărim. Dacă ne dorim un pescuit de frecvență cu multe trăsături este clar că cele de 4-6-8 mm sunt cele potrivite. În schimb, în situația în care urmărim o oarecare selecție, putem plusa ajungând la 10-14 mm. Să nu uităm că sloganul ‚’momeală mică, pește mare” se aplică perfect în anotimpurile reci, momelile flotante aducând adesea crapi de 2 cifre în minciog.
Gradul de flotabilitate al momelilor este important pentru a ne asigura că momeala se echilibrează perfect cu cârligul. Atunci când este destul de frig, de regulă mizăm pe cârlige mici (nr. 8-10). Deci, nu ne dorim ca forfacul să fie ridicat în masa apei pentru că nu vom avea trăsături.
Verificarea poziției cârligului într-un recipient cu apă este necesară. Astfel, vom evita situația de mai sus, dar vom afla și modul în care răspund mai rapid crapii în partida respectivă.
De exemplu, uneori crapii vor prefera un cârlig culcat în totalitate pe substrat spre deosebire de unul ce stă oblic, ‚’în cap și în coadă”. Nu ne este tocmai clar modul în care percep crapii sub apă momelile noastre de cârlig, dar dacă putem identifica anumite tipare de hrănire, este păcat să nu profităm pentru a ne bucura de partide reușite.
Culoarea momelii este extrem de imporantă în perioadele reci. Culorile se împart în două categorii: cele fluorescente (culori țipătoare, extrem de vizbile) și cele washed-out (culori șterse, în tente mult mai terne).
Poate vă întrebați, cum s-a ajuns la aceste momeli de tip washed-out.

Explicația ar fi următoarea.

Deși la prima vedere culorile fluo par ideale datorită vizibilității lor, în practică lucrurile nu stau mereu astfel. Pe vreme rece, gradul de turbiditate al apei scade, sedimentele depunându-se treptat pe substrat. Așadar apa devine mult mai limpede, iar momelile mai ușor de observat. Uneorii crapii pot deveni suspicioși atunci când văd o momeală în culori tari. Pentru aceste situații, au apărut momelile șterse, menite să păcălească chiar și cei mai preacuți crapi.
În principiu, orice culoare poate da rezultate pe apă rece. Recomandarea mea este să ne pregătim cu cât mai multe culori și să încercăm să le schimbăm regulat pentru a o identifica pe cea potrivită.
Personal, cea mai mare încredere o am în culoarea galben atunci când vine vorba de pescuitul pe apă rece. Este o culoare universală, foarte vizibilă, pe care mizează destui pescari. Totuși am avut și partide în care nu a funcționat, de aceea o trusă de momeli bine pregătită este necesară.
Aroma momelii am lăsat-o la final pentru că o consider ca fiind cea mai puțin importantă. De regulă, aleg arome dulci fructate, pentru că astfel de arome se dispersează excelent chiar și în apă rece, precum: ananas, scopex, căpșună, miere, vanilie șamd. Și aromele grele: krill, squid octopus sau frankfurter se pot bucura de succes, fiind de încercat atunci când nu avem un răspuns din partea peștilor pe aromele dulci.

Momelile critic echilibrate: wafters, boilies critic echilibrat, snowman (boilies + pop up)

Asemeni momelilor flotante, cele critic echilibrate sunt ușor de absorbit de către crapi. In afară de waftersuri, ce sunt asemănătoare pop-up-urilor (diferă gradul de flotabilitate), celelalte categorii de momeli sunt oarecum destinate unui pescuit ceva mai selectiv.
Waftersul poate arăta precum un pop up, dar va sta altfel sub apă. Practic are aceleași proprietăți de atracție: culoare, vizibilitate, aromă. Deci va funcționa similar, fiind menit să fie aspirat de orice crap ce trece pe lângă montură.
În schimb, boiliesurile critic echilibrate, sau în combinație cu pop-up sau o boabă de porumb artificial sunt momeli ce pot fi evitatate de crapii de talie redusă în sezonul rece. Astfel, dacă urmărim o selecție a crapilor putem apela cu succes la aceste momeli.
Totuși, atunci când mizăm pe diametre reduse, de ex. un boilies critic echilibrat de 14 mm, sau un snowman mic cu boilies de 14 și pop-up de 8 mm, putem prinde fără probleme și ciortan. Dacă momelile flotantele și waftersurile sunt doar momeli de atracție, criticile și snowman-urile sunt momeli atât de atracție, cât și de nutriție fiind foarte căutate de către crapi.

Momelile scufundătoare: boiliesurile

Solubilele sau tarile pot oferi rezultate excelente din postura de momeli de cârlig în sezonul rece. Dacă mai sus discutam de abordări, tipologii de bălți / lacuri și comportamentul crapilor, este clar că și în cazul boiliesurilor vom ține cont de aceste aspecte.
Pescuind cu boilies ne putem adresa oricărui crap, indiferent de talie. Boiliesurile ce prezintă un grad de atracție ridicat sunt indicate ciortanilor sau crapilor medii. În schimb, pentru crapii de talie mare este posibil ca un boilies folosit la nădit să fie mult mai potrivit.

Ce înseamnă un boilies cu un plus de atracție?

Adesea aceste bile le găsim sub denumirea comercială de boiliesuri de cârlig. Spre deosebire de cele utilizate la nădit prezintă un plus de aromă sau sunt dipuite într-un lichid menit să le crească gradul de atracție. Indiferent că vorbim de bile de cârlig solubile sau tari, acestea au fost concepute astfel încât să iasă în evidență pe zona nădită.
Boiliesurile de nădit se adresează mai degrabă crapilor de talie medie și mare. Le putem transforma în boiliesuri ceva mai atractive dacă le dipuim în prealabil.
Un pont foarte interesant în sezonul rece este acela de a nădi și de a pescui cu boiliesuri ‚’activate” (washed-out) cu apă din baltă încălzită.
Marele avantaj al boiliesurilor activate este acela că preiau PH-ul apei și lucrează mult mai rapid. Folosind aceste boiliesuri putem scurta uneori timpii de așteptare a apariției primelor trăsături. La fel de utilă, poate fi și dipuirea boiliesurilor într-un lichid nutritiv sau CSL încălzit. Scopul este același, de a activa momeala și de a o face să lucreze de îndată ce este plasată sub apă. M.D.