Apel impotriva arderilor necontrolate de vegetație!

0

  • După ce a murit o persoană la Clucereasa



”Opriți arderile necontrolate din gospodării sau din grădini! Incendiile de vegetație au mai luat încă o viață!” este mesajul autorităților din Mioveni pentru cei care obișnuiesc să ardă vegetația uscată din grădini sau de pe câmp. Duă cum se știe, focul scăpat de sub control a mai luat o viață sâmbătă, la Cluceresa, o tragedie care putea fi evitată dacă s-ar fi ținut cont de minimele măsuri de prevenție.


De aceea autoritățile locale din Mioveni fac un apel către toți cetățenii: ”Opriți arderile necontrolate ce au ca scop curățarea terenurilor agricole! Aceste arderi sunt ilegale și pot degenera în situații mult mai grave ce implică distrugerea proprietăților, bunurilor cetățenilor, chiar la pierderea vieților omenești! Atenție! Nu doar focul provoacă pierderi de vieți omenești! Pe măsură ce focul se extinde și atinge punctul maxim, cantitatea și nivelul de toxicitate a fumului produs cresc foarte mult, motiv pentru care foarte multe persoane cad victime fumului, nu flăcărilor!”.

Reguli ce trebuiesc respectate

Pentru evitarea unor situații de urgență în care focul poate scăpa de sub control, trebuiesc respectate mai multe prevederi generale: # condiţii meteorologice fără vânt # colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată # executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile# curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri # desfăşurarea arderii numai pe timp de zi # asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii # supravegherea permanentă a arderii # stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii # interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Amenzi de 2500 lei

Totodată, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte: # arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi; # amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi. S.M.