Plafonarea şi compensarea, soluţii pe termen scurt!

1

  • Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș



Senatorul PSD de Argeş, Ovidiu Puiu a vorbit despre problema preţurilor la energie electrică şi gaze, care au crescut îngrijorător. Acesta spune că plafonarea şi compenarea, soluţia avansată de PSD, este o rezolvare pe termen scurt. Soluția cea mai sănătoasă pentru asigurarea securității energetice a României rămâne dezvoltarea de noi capacități de producție și diversificarea mixului energetic, spune parlamentarul. 


Ovidiu Puiu, senator PSD de Argeș: „Cu sau fără moțiune de cenzură împotriva ministrului Energiei, cifrele arată sec faptul că România este într-un scenariu gri, dacă nu chiar negru, când este vorba de securitatea energetică. Importul de gaze a explodat, în condițiile în care prețurile de referință la gaze naturale din Europa au înregistrat creșteri istorice. În același timp, în 2021, România a atins recorduri și la importurile de energie electrică, depinzând în multe momente de vecinii săi pentru acoperirea cererii interne. Închiderea unor capacități de producție, lipsa investițiilor în capacitățile existente, pierderea de ritm în raport cu cele mai noi evoluții tehnologice în materie de producție și stocare a energiei sunt printre cauzele cu bătaie lungă ale actualei crize din sectorul energiei. La acestea se adaugă și liberalizarea haotică a pieței energiei, fără o pregătire care să asigure condițiile necesare pentru funcționarea pieței concurențiale. Așa se face că românii au ajuns să plătească facturi astronomice la energie și gaze, iar România este în fața unor evenimente aproape neverosimile: milioane de facturi calculate greșit, oameni disperați, în prag de sinucidere, școli închise pentru că nu-și permit să achite facturile la energie, angajați trimiși în șomaj tehnic din cauza scumpirilor la energie, firme pe punctul de colaps. Soluția avansată de PSD și de coaliția de guvernare – care include măsuri de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la energie și gaze – preia, pe termen scurt, o parte din presiunea crizei energetice. Provocările continuă însă, iar momentul zero al resetării strategiei energetice a României trebuie să fie chiar acum. Altfel, poate fi prea târziu. Înainte de toate, sperăm cu toții ca recalcularea facturilor să dezamorseze cât mai rapid tensiunea din piață și să restaureze încrederea consumatorilor. Mai departe, România trebuie să așeze interesul național la masa oricăror discuții cu Bruxelles-ul: ”Da, și noi vrem decarbonare, dar fără a pune în suferință românii!” – asta e poziția corectă! În aceeași direcție, includerea de către Comisia Europeană a gazului și energiei nucleare în taxonomia UE în domeniul climei este doar o victorie de etapă, România fiind obligată să-și mobilizeze în continuare toate forțele pentru ca Actul Delegat Complementar să treacă favorabil de examinarea Consiliului și a Parlamentului European.
De departe însă, soluția cea mai sănătoasă pentru asigurarea securității energetice a României rămâne dezvoltarea de noi capacități de producție și diversificarea mixului energetic. Este aproape inadmisibil ca România, țară cu resurse uriașe de energie, să piardă tocmai cursa energiei! În acest sens, prioritatea declarată a PSD este rezolvarea crizei energetice și vreau să cred că și colegii din opoziție vor veni cu soluții, nu doar cu gălăgie politică!” M.S.