Pescuitul plantat cu navomodelul

0

  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit



Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.


În ediția de astăzi vă vom prezenta ”Pescuitul plantat cu navomodelul”. Informaţiile sunt oferite de Horia Anton, unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai renumite site-uri de pescuit. Pescuit lansat sau cu navomodelul? Cum folosesc navomodelul? Cum nădesc cu navomodelul? Cum pescuiesc la punct fix cu navomodelul?. Pare treabă simplă, dar și pescuitul cu navomodelul are principiile și rigorile sale. Hai să le aflăm împreună!

Avantajele și constrângerile pescuitului plantat

Să începem cu aspectele pozitive, că sunt mai multe.
– Lasă montura și nada acolo unde îi indici
– Nada ajunge grupat pe substrat
– Distanța nu mai este o problemă
– Confort sporit, nu mai ajungi dărâmat acasă
– Poți folosi fire groase, iar drillul devine mai simplu Eficiență, eficiență și iar eficiență.
Navomodelul, însă, este un cost suplimentar și trebuie să îl întreții, să îi faci revizie, să ai grijă de el. Întodeauna alegem un service autorizat, cu tehnicieni certificați, așa cum este atelierul lui Ion Mironov.

Alegerea navomodelului și pilotarea lui

Ca să luăm o decizie în avantajul nostru, trebuie să înțelegem cum funcționează și din ce este alcătuit și cum alegem un navomodel. Pentru a nu avea probleme în timpul plantării, trebuie să evităm anumite lucruri sau să le facem așa cum trebuie:
– Niciodată nu dăm navomodelul cu spatele atunci când monturile se află în cuvă. Riscul pătrunderii firelor la elice este aproape iminent, iar noi vom rămâne cu bărcuța blocată la zeci sau sute de metri în larg.
– Nu ne dorim ca montura să sară din cuvă în timpul pilotării, astfel că o vom pune mereu prima, apoi o acoperim cu nadă.
– Chiar dacă folosim un navomodel de viteză, mai ales dacă nu avem experiența necesară, viteza de deplasare până la locul pe care ni-l dorim trebuie să fie moderată, astfel încât “transportul” să ajungă în siguranță și să nu speriem crapii din zonă. La întoarcere putem să ne jucăm de-a Formula 1.
– În cazul în care navomodelul rămâne blocat pe apă, cel mai bine este să apelăm la ajutorul administrației lacului. Dacă vom forța mulinarea acestuia către mal, riscăm să îl dăm peste cap sau să îi permitem să ia apă și să se scufunde.
– Să urmărim cu atenție voltmetrul digital și să respectăm autonomia bateriei. Dacă suntem aproape de descărcarea acesteia, navomodelul trebuie pus la încărcat, nu forțăm “o ultimă” plantare. Navomodelele cu acumulator lithium polymer (lipo) se încarcă cel mai rapid.
– Să echilibrăm încărcătura navomodelului în condiții de valuri puternice. Nu depășim greutatea specificată de producător și echilibrăm uniform cantitatea de nadă amplasată în cuve, astfel încât ținuta bărcii pe apă să nu fie afectată. Modelul XXL de la Delfin este unul dintre cele mai grele și stabile navomodele de pe piață, un adevărat tanc ce nu îți dă emoții.

Sondarea cu navomodelul

Mulți pescari folosesc navomodelul crezând că au rezolvat problema sondării. Într-adevăr, faptul că ajungi fără emoții în malul opus (unde peștii sunt cantonați de regulă) crește șansele reușitei, dar chiar și așa, fără să cunoști adâncimea sau tipul substratului vei fi predispus unui pescuit la ghici.
Varianta cea mai simplă, eficientă, dar și costisitoare este echiparea navomodelului cu un sonar. Acesta ne va arăta adâncimea, tipul substratului, diferențele de nivel și chiar peștii cu care ne întâlnim în timp real, astfel încât să știm cu ce monturi, nadă și momeli să îi atacăm. Atenție la momentul achiziționării unui navomodel, să vă asigurați că atât coca, cât și chila suportă instalarea sonarului sau a altor accesorii opționale. Cei de la barciplantat.ro au o secțiune în site în care poți să îți configurezi navomodelul în funcție de preferințele tale.
Varianta mai de buget, poate prea puțin folosită, este kitul de marker flotant pentru sondat, folosit în pescuitul lansat. La fel de bine putem amplasa flotorul și plumbul cu striații în cuva navomodelului, urmând să măturăm substratul și să sondăm adâncimea cu ajutorul acestuia. Dezavantajul este riscul erorii umane (mai ales când vom încerca să sondăm la peste 200 de metri) și necesitatea unui plus de echipament (lansetă, mulinetă și fir special pentru sondat cu lanseta).

Echipament necesar pentru pescuitul plantat

Fir principal și înaintaș pentru pescuitul plantat
Viața e mai frumoasă și drillurile sunt mai sigure când poți pescui la distanța pe care ți-o dorești cu un fir de diametru gros. Atât pentru linia principală, cât și pentru înaintaș, firul textil poate deveni dușmanul navomodelului, mai ales dacă ajunge la elicea acestuia, fiind mult mai greu de înlăturat fără lovirea cârmei sau a elicei. Un monofilament de calitate și cu diametru de cel puțin 0.35 mm este printre cele mai folosite opțiuni.
Pentru o așezare cât mai corectă și camuflată pe substrat, putem înlocui înaintașul textil cu un metru de fir leadcore, a cărui grosime și rigiditate îl face mult mai puțin predispus să atace elicea bărcuței.
Monturi și plumbi pentru pescuitul plantat
Dintre cele trei ansambluri clasice pentru monturi, putem să ne luăm gândul de la cel tip elicopter, special destinat pescuitului aruncat. Grija noastră principală, mai ales dacă pescuim în imediata vecinătate a structurilor, este eliberarea plumbului și finalizarea drillului cu succes. Pentru această situație există montura plumb pierdut, a cărei sistem principal este alcătuit dintr-un clips și un con de securizare. În momentul agățării plumbului, tensiunea aplicată monturii va conduce la desprinderea conului de cauciuc și, implicit, la eliberarea plumbului din clips.
Pentru pescuit la distanțe de peste 200 de metri, avem nevoie să intrăm în contact cu peștele încă din secunda în care a aspirat momeala. Montura inline cu auto-înțepare (plumbul conține un cauciuc care ține rigul legat de acesta) se folosește de greutatea plumbului și de lungimea relativ mai scurtă a forfacului (cu cât plantăm mai departe, cu atât umbăm și la lungimea rigului) astfel încât înțeparea să fie rapidă și sigură.
Pentru a ajunge cu montura în locul dorit, dar și pentru a ne asigura că înțeparea este corectă chiar și la distanțe mari, vom folosi plumbi grei, de peste 120 de grame, cu forma plată. Aceștia au meritul de a nu se balansa în drumul lor către fundul lacului, spre deosebire de plumbii torpilă și aerodinamici folosiți la pescuitul lansat, urmând să se așeze perfect acolo unde ne dorim și să fie greu de măturat de burta unui crap de talie capitală.

Lansete și mulinete recomandate

Problema distanței nu mai există așa că putem să ne orientăm către o lansetă mai scurtă și mai puțin rigidă, câștigând câțiva zeci de centimetri la transport și mai multă plăcere în drill.
Preferatele pescarilor sunt lansetele de 3.60 metri, iar acțiunea și puterea lansetei sunt, vorba aia, după gusturi. Ideal este să găsim compromisul perfect între o lansetă care oferă satisfacție în drill, dar suficient de puternică astfel încât să avem un control cât mai mare asupra peștelui. Aș zice că o semi-rapidă sau semi-parabolică de la un producător de top, cu o putere de 3.5 lbs este perfectă.
La mulinete lucrurile sunt mai simple. Orice mulinetă cu capacitatea tamburului și raportul de recupere mare ne va face viața mai ușoară când vom pescui la distanțe mari.

Pescuit plantat la punct fix

Marele avantaj al pescuitului cu navomodelul este nădirea grupată, la distanțe inaccesibile aruncatului din mână și în același loc. Dar cum facem să ne asigurăm că lăsăm montura de fiecare dată în acel loc? Din nou, cea mai eficientă metodă (cu o marjă minimă de eroare, de doar un metru), dar și costisitoare este amplasarea unui dispozitiv GPS pe navomodel. Autopilotul de la Tolson, de exemplu, va ajunge la locul salvat de către utilizator fără acționarea telecomenzii, un aspect extrem de util mai ales noaptea. Varianta mai la îndemână dar cu o marjă mai mare de eroare este legarea unui fir elastic tip marker pe linia principală, imediat după ce am plasat montura și am întins firul. Cu toate acestea, la plantarea următoare trebuie să estimăm burta lăsată de fir până ajunge la destinație, astfel încât să ne asigurăm că ducem bărcuța în același loc de fiecare dată. Un mic dezavantaj este riscul alunecării firului elastic în timpul drillului (dacă nodul nu este făcut corect sau firul este de calitate slabă), și tăierea lui în condiții de siguranță, fără să ciupim și din linia principală. M.D.