Reclamând supraaglomerarea din celulă şi faptul că nu are apă caldă permanent un deţinut s-a adresat Avocatului Poporului. În sesizare se arată că persoanele private de libertate au la dispoziţie 5 minute să se îmbăieze. În urma unei anchete ce a fost făcută la Penitenciarul Mioveni s-a constatat că sesizarea este îndreptăţită. Pentru remedierea acestora au fost făcute unele recomandări.
Deținutul a trimis către Avocatul Poporului trei sesizări, motiv pentru care în luna februarie 2022 o echipă a Avocatului Poporului a efectuat o anchetă la Penitenciarul Mioveni. Principalele aspecte reclamate vizează spațiul foarte mic destinat unei persoane private de libertate fiind reclamată supraaglomerarea. În plus, deținutul se plângea că intervalul de timp în care se furnizează apa caldă este insuficient pentru îmbăierea celor 26 de persoane împreună cu care este cazat în aceeași cameră. Avocatul Poporului a constatat că plângerea deținutului era una întemeiată. Într-o cameră, unui deținut îi revenea o suprafață de doar 1,92 mp. În plus, aceștia trebuiau să facă baie timp de doar 5 minute.
27 de deţinuţi într-o celulă!
„Din verificările realizate a rezultat, între altele, că penitenciarul se confruntă cu un fenomen de supraaglomerare, iar petentul este cazat într-o cameră în suprafață de 51,93 mp, fiecărei persoane revenindu-i o suprafață de 1,92 mp. Apa caldă se asigură trei zile pe săptămână, câte 40 de minute (cinci minute/persoană) și zilnic pentru deținuții ce prestează activități lucrative (în limita tot a 5 min./persoană/zi)”, se arată în raportul Avocatului Poporului. Astfel în celulă, care nu are mai mult decât un apartament cu două camere, stau 27 de deținuți.
Transferul la alte penitenciare
„Luarea măsurilor necesare pentru utilizarea eficientă a spațiilor de deținere, astfel încât să existe o echilibrare a cazării persoanelor private de libertate, dar și pentru exercitarea acestora a dreptului la plimbare, prin transferarea deținuților la alte penitenciare (în măsura în care acest lucru este posibil), în vederea decongestionării secțiilor de deținere supraaglomerate”, scrie în raportul Avocatului Poporului.
Avocatul Poporului vine cu recomandări
În urma anchetei desfășurate la Penitenciarul Mioveni, Avocatul Poporului a emis o recomandare comisarului de poliție penitenciară dr. Dan Halchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, prin care trebuie să ia următoarele măsuri:
– Înlăturarea fenomenului de supraaglomerare la Penitenciarul Mioveni și alocarea unei suprafețe minime de 4 mp/persoană (având în vedere art. 1 alin. 3 din Normele minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, aprobate prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2772/C din 17 octombrie 2017);
– Prelungirea programului de furnizare a apei calde astfel ca persoanele private de libertate din penitenciarul Mioveni să se poată îmbăia în condiții normale. Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în va informa pe Avocatul Poporului cu privire la însuşirea recomandării şi la măsurile dispuse.
Nu pot fi date sancţiuni
Am vrut să aflăm dacă unitatea vizată a comunicat că va lua măsuri de remediere, dar purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Mioveni nu a putut fi contactat în ciuda încercărilor noastre repetate. Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului, ne-a explicat că nu este obligatoriu ca recomandările să fie însuşite de cei vizaţi. „Fiind o instituţie de mediere, toate relaţiile noastre sunt de mediere. Marea calitate a autorităţilor este să înţeleagă de ce este util să-şi însuşească recomandările. La Biroul Teritorial Piteşti aproape toate recomandările au fost însuşite. Nu implică vreo sancţiune. În cazul în care recomandările sunt ignorate avem însă posibilitatea să ne adresăm autorităţilor competente după caz. Fie ne adresăm Instituţiei Prefectului fie ministerului de resort. Se poate merge până la sesizarea comisiilor de specialitate din Parlament”, a explicat aceasta. M.Sandu