200 mii euro pentru combaterea abandonului școlar

0

  • 35 de școli din Argeș ar putea primi finanțare



Peste 1.700 de școli ar putea primi până la 200.000 de euro, în prima rundă a programului de combatere a abandonului școlar, cu aproape 700 mai multe decât în estimarea inițială. Depunerea de proiecte este în plină desfășurare până pe 13 martie. 


Așadar depunerea de proiecte pentru școlile care vor granturi prin care să reducă abandonul școlar a început de curând. Ghidul solicitantului – condiții specifice de accesare a Schemei de Granturi – runda 1 – din cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) a fost publicat de Ministerul Educației, după cum informează edupedu.ro. Cererile de finanțare se pot depune online până la data de 13 martie, ora 16:00, pe platforma EUFISCDI. În prima rundă de finanțare sunt prioritizate peste 1.700 de școli, după cum se arată în anunț. Depunerea cererii de finanțare se realizează din contul electronic creat de directorul unității de învățământ. În ghidul solicitantului pus în dezbatere publică acum două săptămâni, erau vizate 1.019 unități de învățământ în prima rundă de finanțare, spre deosebire de cele peste 1.700 de școli din actualul ghid. Lista finală a unităților de învățământ beneficiare de granturi (inclusiv valoarea granturilor acordate) va fi aprobată prin ordin al ministrului educației și publicată pe Ministerului Educației la data de 31 martie 2022, conform documentului.

1726 unități vizate

Concret, în prima rundă de finanțare a schemei de granturi PNRAS sunt vizate 1.726 unități de învățământ care au îndeplinit cumulativ următoarele criterii și care pot depune cerere de finanțare în cadrul acestui apel: # au fost identificate cu prioritate de intervenție mare sau medie în 2018/2019 și în 2020/2021; # au personalitate juridică și învățământ de masă; # au un număr de cel puțin 40 de elevi înmatriculați în ciclul gimnazial; # și-au exprimat intenția de participare în cadrul Schemei de granturi PNRAS prin Declarația de intenție. Potrivit Ministerului Educației, ghidul conține informațiile specifice necesare în vederea lansării apelului de proiecte Schema de granturi PNRAS – runda 1, respectiv: modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, criterii de evaluare, descrierea etapelor de verificare administrativă și evaluare a proiectelor.

Localitățile din Argeș

Pe lista celor 1.726 de școli eligibile pentru prima rundă de finanțare se numără și 35 de școli din Argeș, din localitățile: Aninoasa, Băiculeti, Berevoiești, Bughea de Jos, Bughea de Sus, Căldăraru, Câmpulung, Cetățeni, Cocu, Corbeni, Davidești, Dragoslavele, Hârtiești, Izvoru, Leicești, Lunca Corbului, Mălureni, Merișani, Micești, Mihăești, Miroși, Mușătești, Negrași, Nucșoara, Poienari, Rătești, Schitu Golești, Stolnici, Ștefan cel Mare, Ștefănești, Tigveni, Țițești, Ungheni, Valea Mare Pravăț, Vulturești.

Activități de sprijin

Potrivit documentului, „școlile cu un număr de elevi de nivel gimnazial sub 40 raportat la etapa de pre identificare cu ajutorul SIIIR, școlile speciale care și-au exprimat intenția de participare, precum și școlile care s-au încadrat la prioritate mare și nu și-au exprimat intenția de participare vor beneficia de activități de sprijin finanțate în cadrul intervențiilor sistemice, care vor fi gestionate la nivel central de către Ministerul Educației”. Schema de granturi a acestui program cuprinde o finanțare de 500 de milioane de euro fără TVR ce este detaliată pe tipuri de grant: grant mic, mediu și mare, dimensionat în funcție de efectivele de elevi din unitatea școlară eligibilă. Școlile trebuie să verifice dacă unitatea de învățământ se află în zonă cu marginalizare la medie (rural), zonă dezavantajată (urban), zonă cu marginalizare severă și peste medie (rural) sau zonă marginalizată (urban), situație în care pot beneficia de o valoare mai mare a grantului.
În acest sens, ghidul recomandă consultarea următoarelor documente: Atlasul Zonelor Rurale Marginalizate sau Atlasul Zonelor Urbane Marginalizate.

Criterii de eligibilitate

Conform ghidului, proiectul trebuie să se încadreze în obiectivele specifice ale PNRAS, respectiv să realizeze activități care să contribuie la prevenirea abandonului școlar și reducerea ratei de părăsire timpurie a școlii. Grupul țintă din cadrul schemei de granturi este reprezentat de elevii din clasele gimnaziale în risc de abandon școlar. Celelalte categorii de grup țintă sunt următoarele: # Copiii de vârstă școlară (6-17 ani) care nu au fost înscriși niciodată la școală sau care au părăsit timpuriu școala reînscriși, inclusiv copii migranți; # Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, care au absolvit cel mult învățământul secundar inferior (echivalentul clasei a VIII-a) și nu s-au înscris în nicio altă formă de educație sau formare profesională; # Copii refugiați de vârstă școlară; # Cadre didactice și personal auxiliar; # Părinți  S.M.