Şeful jandarmilor argeşeni a fost pus la dispoziţie pentru a doua oară în ultimele 6 luni. Prima dată s-a întâmplat în septembrie 2021, când Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a emis un ordin, după ce Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) i-a revocat colonelului Gheorghe Lupescu certificatul ORNISS (accesul la informaţii clasificate). Decizia a fost atacată de şeful jandarmilor argeşeni în instanţă, iar Tribunalul Argeş a admis cererea de suspendare. IGJR a declarat recurs iar Curtea de Apel Piteşti a admis acţiunea şi a trimis dosarul spre rejudecare la Tribunalul Argeş.
„Începând cu data de 09 martie, a.c., colonel dr. Lupescu Gheorghe a fost pus la dispoziția unității.Decizia vine ca urmare a admiterii recursului formulat de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române împotriva sentinței judecătorești prin care a fost repus pe funcție în data de 29.10.2021.În perioada următoare, conducerea unității va fi asigurată de către colonel Toma Marius-Cezar, prim adjunct al inspectorului șef” este anunţul transmis de IJJ Argeş.
I-a fost retras accesul la documente clasificate
Totul a pornit de la un ordin emis de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române pe data de 10 septembrie 2021, când colonelul Ghoerge Lupescu a fost pus la dispoziţie după ce DIPI i-a ridicat accesul la informaţii clasificate. Acesta nu mai avea cum să conducă unitatea dat fiind faptul că nu mai putea consulta documentele cu caracter secret. Inspectorul şef a cerut la Tribunalul Argeş suspendarea ordinului, în paralel, a solicitat anularea actului administrativ şi suspendarea executării. Tribunalul Argeş i-a dat câştig de cauză în octombrie 2021 în primul dosar : „Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea efectelor actelor administrative contestate: Ordinul nr. 1740/10 09 2021 emis de către Inspectoratul General al Jandarmerie Române şi adresa nr. S/1991289/ 09 09 2021 emisă de Directia Generală de Protectie Internă din cadrul M.A.I. , înregistrată la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române cu nr. S/ 15696 din 10 09 2021, până la soluţionarea definitivă a dosarului de fond”. A fost repus în funcţie.
Nu a fost făcută motivarea
Decizia nu era definitivă prin urmare IGJR a depus recurs la Curtea de Apel Piteşti. Magistraţii au analizat dosarul şi au dat câştig de cauză Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. „Admite recursul. Casează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”, se arată în decizia de săptămâna trecută. Astfel, inspectorul şef Gheorghe Lupescu a fost pus la dispozişie pentru a doua oară. Se spune că magistraţii au admis recursul pe motiv că deşi au trecut mai bine de patru luni de când a fost dată sentinţa de suspendare a ordinului, judecătorul nu a emis motivarea, de aceea dosarul va trebui rejudecat.
Dosarul de anulare, în curs de judecare
În ce priveşte al doilea dosar, de anulare a ordinului şi suspendare a executării, acesta se află în curs de judecare. Colonelul Lupescu a făcut plângere împotriva IGJR, a inspectorului şef al IGJR Alin Mastan, dar şi a Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat. Următorul termen de judecată va avea loc pe data de 25 martie.
Poate fi trecut în rezervă
În afară de lupta în instanţă se află un aspect deosebit de important! Inspectorul şef Gheerghe Lupescu ar putea fi învins nu în proces, ci de legislaţia care prevede ca un inspector şef nu poate sta mai mult de trei luni pus la dispoziţie. Astfel, dacă până pe data de 20 aprilie, nu va fi dată o decizie judecătorească, în favoarea lui, care să anuleze actul administrativ, colonelul Gheorghe Lupescu va fi trecut în rezervă pentru că va depăşi termenul de 3 luni în care a stat la dispoziţie. De altfel Gheorghe Lupescu are dreptul de a se pensiona la limită de vârstă dar consideră că i s-a făcut o nedreptate pe care doreşte să o îndrepte şi de aceea a ales calea instanţei. M.Sandu