La vânzarea mașinii se poat recupera partial banii pe RCA

0

  •  Același lucru este valabil și pentru rovigneta



De ceva vreme, la vânzarea mașinii, foștii proprietari au posibilitatea de a-și recupera parțial banii plătiți pe asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), așa cum se întâmplă, de altfel, și-n cazul rovinietei.


Pentru asta, cei interesați trebuie să se adreseze companiei la care au încheiat polița RCA. Această posibilitate apare în Legea asigurărilor RCA. Mai exact, documentul stabilește că în cazul vânzării mașinii, “atunci când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA”. De fapt, legea spune că recuperarea parțială a banilor plătiți pe asigurarea obligatorie auto e posibilă atunci când contractul RCA încetează, respectiv la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului, însoțită de documente justificative, sau la data la care vehiculul este radiat din circulație. Totuși, recuperarea banilor e posibilă doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, adică dacă de când a fost încheiată polița nu au avut loc accidente din vina deținătorului. Pentru a putea recupera o parte din banii plătiți pe RCA, cei interesați trebui să se adreseze asigurătorului la care este încheiată respectiva poliță, fie direct, fie prin intermediul brokerului care i-a asistat la contractarea asigurării.

Acte necesare

De principiu, la solicitarea returnării parțiale a banilor plătiți pe RCA trebuie prezentate următoarele acte: # o cerere completată (mulți asigurători au propriul model); # polița RCA pentru care se cere restituirea banilor; # document doveditor de plată a poliței (chitanță, ordin de plată etc.); # copie a cărții de identitate; # documentul ce dovedește vânzarea sau radierea vehiculului; # extras de cont (pentru codul IBAN). De asemenea, legea prevede că asiguratul are obligația de a informa asigurătorul RCA despre încheierea altor contracte RCA cu alți asigurători și poate opta pentru menținerea în vigoare a unui singur astfel de contract. Dreptul de opțiune se exercită o singură dată pe perioada unui an calendaristic și poate opta pentru rezilierea contractelor cu data de intrare în vigoare ulterioară primului contract RCA încheiat. În plus, pe lângă recuperarea unei părți din banii plătiți pe RCA, la vânzarea mașinii, foștii proprietari pot cere și recuperarea parțială a sumei plătite pentru rovinietă. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.