42 unităţi de învăţământ fără autorizaţie ISU

0



A analiză efectuată de Avocatul Poporului, arată că zeci de unități de învățământ din Argeș nu aveau autorizație la incendiu de la ISU Argeș în anul 2021. O parte dintre acestea nu au asigurată încălzirea ceea ce crește riscul producerii unui incendiu. Sarcina alocării de fonduri pentru remedierea situației revine primăriilor de care aparțin școlile și liceele respective. Pe lista unităților care funcționează fără autorizație figurau colegii importante din Pitești, grădinițe și școli gimnaziale din mai multe comune din Argeș. Unele au remediat altele sunt şi la ora actuală fără autorizare ISU. Acestea au termen până la sfârşitul acestui an să intre în legalitate.


Biroul Teritorial Piteşti al Instituţiei Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a înaintat demersuri la ISU Argeş, Inspectoratul Judeţean Şcolar Argeş, primării şi Pefectura Argeş, din județul Argeș, pentru a obține mai multe date privind autorizarea sau avizarea la incendiu pentru clădirile școlare. Astfel a fost întocmit dosarul nr. 41/2021. Potrivit legii, pentru construcțiile care au fost puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu și pentru care se face dovada alocării fondurilor necesare sau încheierii de contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru conformarea construcției la cerința de securitate la incendiu, beneficiarii au obligația obținerii respectivului act administrativ până la data de 31 decembrie 2022. „Din datele colectate, în județul Argeș sunt 42 de unități școlare, iar în județul Vâlcea sunt 11 unități școlare care, la finele anului 2021, nu aveau autorizație sau aviz pentru securitate la incendiu. Am adresat Instituției Prefectului Județul Argeș şi Vâlcea rugămintea de a solicita primăriilor în administrarea sau subordinea cărora se află cele 42, respectiv 11 de unități școlare date concrete cu privire la stadiul demersurilor și măsurilor care au fost dispuse pentru intrarea în legalitate”, se precizează în rezumatul dosarului amintit.

Licee de top pe lista unităţilor neautorizate

Cele 42 de unităţi din Argeş sunt licee, şcoli gimnaziale şi grădiniţe. Pe lista unităţilor neautorizate la incendiu în anul 2021 găsim: Colegiul Economic Maria Teiuleanu, Colegiul Naţional I.C Brătianu, Colegiul Naţional Alexandru Odobescu, sala de sport a Liceului Teoretic Costeşti, şcoli gimnaziale din Moşoaia, Poiana Lacului, Şuici, Mozăceni, Băiculeşti, Albeştii de Muscel, etc.„Instituția Prefectului Județul Argeș ne-a informat că urmare solicitării noastre, a transmis către primăriile din județul Argeș care au în subordine unitățile școlare fără aviz sau autorizație la incendiu, să procedeze la întocmirea documentației necesare pe care, ulterior, să o depună la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș în vederea eliberării autorizației sau avizului de securitate la incendiu. Totodată, a solicitat și informații privind demersurile concrete pe care aceștia le-au întreprins în vederea obținerii autorizației sau avizului de securitate la incendiu”, a precizat Mihaela Stănciulescu, consilier coordonator Biroul Teritorial Pitești al Instituției Avocatul Poporului.

La Poiana Lacului, lucrări de aproape 500.000 lei

În urma adreselor transmise de Prefectura Argeş, au răspuns doar trei primării: reprezentanţii Primăriei Piteşti care au precizat că situaţiile au fost remediate, Primăria Costeşti care au anunţat că au fost depuse documentaţiile necesare în vederea obţinerii avizelor ISU şi Primăria Poiana Lacului unde sunt în curs de desfăşurare lucrările. „Am pornit remedierile. La unele am fost puşi să schimbăm, uşa, al altele sistemul de aerisire la centrale… Suntem în autorizare acum, avem 8 şcoli dar e nevoie de autorizare doar la 4. La una dintre cele 4, care era mai importantă şi unde trebuia făcute mai multe lucrări, am fost ajutaţi de un ONG care ne-a alocat de 460.000 lei şi 30.000 lei am pus noi de la primărie. Am făcut tot ce trebuia să o autorizăm imediat, fiind refăcută camera centralei. Am făcut centrală pe gaze şi e mult mai simplu ca în cazul centralei pe lemne”, declara Ion Dumitrache, primarul comunei Poiana Lacului. Restul primăriilor deşu au luat la cuoştinţă nu au transmis Prefectrii Argeş un răspuns oficial,

Prefectura monitorizează remedierile

Reprezentanţii ISU Argeş, au făcut, la rândul lor numeroase demersuri către unităţile de învăţământ şi către primării pentru a intra în legalitate. Periodic au loc şedinte şi discuţii pe această temă. Directorii unităţilor vizate sunt obligaţi să aducă la cunoștința primarului problemele pe care întâmpină în obținerea autorizației ISU. La rndul lui, prefectul Radu Perianu a precizat: „Am cerut ca lucrurile să fie remediate și consider că a fost dat un termen suficient, până la 31 decembrie 2022. Siguranța în școli este foarte importantă și nu vom trece cu vederea absolut nimic. Vreau ca toți cei de care depinde aceste lucru, să se implice activ și să soluționeze”, a declarat prefectul Radu Perianu.  M.Sandu