Medicină la vremuri de război

1

  • Conf. Dr. Adrian Tase



Cititorii noștri care au trecut de 40 de ani își amintesc, desigur, de sângerosul război din Balcanii de Vest, care a dus la dezintegrarea Iugoslaviei. Astăzi trăim un alt război la granițele țării, cu diferența că acum sunt implicate două state mari și bine înarmate.


Această conflagrație regională are deja un impact psihologic la nivel global și va urma, probabil, și un impact economic. Din punct de vedere medical, distingem mai multe planuri. În primul rând menționăm traumatologia, specialitatea medicală care se ocupă de leziunile traumatice prin rănile de război. Pe timp de pace, traumatologia se ocupă de accidentele civile (de circulație, prin violență, de muncă, sportive, casnice, etc.). În conflagrațiile armate contemporane, leziunile sunt prin împușcare, detonare, etc.. În trecut, existau preponderent leziuni prin tăiere. Mii de răniți sunt internați în spitalele de campanie și sunt supuși unor intervențîi chirurgicale salvatoare. O parte dintre pacienți rămân cu sechele locomotorii. În al doilea rând, în vreme de război apar tulburările psihice, atât la soldații combatanți, cât și la civili, în primul rând familiile recruților, apoi persoanele supuse bombardamentelor și, nu în ultimul rând, cetățenilor care se uită excesiv la știrile de război din mass-media. În literatura militară românească există o carte, „Frica în război”, scrisă de generalul Ion Iliescu-Zănoagă în anii ‚40, care detaliază această temă la soldații de pe front. Din păcate, atât o parte dintre soldații combatanți, cât și dintre persoanele care au suferit bombardamente, rămân cu reverberații ale stărilor de teamă și panică trăite în război. În al treilea rând, în timpul violențelor reacționează și aparatul cardiovascular prin hipertensiune arterială, tahicardie și alte aritmii cardiace, și chiar infarct miocardic acut. Începând cu 24 februarie, am remarcat la pacienții pe care îi îngrijesc o exacerbare a simptomelor cardiace, corelată cu expunerea prelungită la mass-media de război. În al patrulea rând, toxicologia se ocupă de pacienții care au fost intoxicați prin arma chimică. Este cunoscut cazul otrăvirii dizidentului rus Aleksei Navalnii cu agentul Noviciok în anul 2020. Deocamdată, în zona beligerantă nu au fost semnalate astfel de cazuri. În al cincilea rând, posibilitatea îmbolnăvirii în masă a populației prin arma biologică, ca și a transmiterii unor boli infecțioase de la refugiații cu status vaccinal incert, nu numai pentru coronavirus, ci și pentru alte boli contagioase. Pandemia nu doarme, ci este doar eclipsată de război.
În al șaselea rând, menționăm cancerele și afectarea tiroidiană care pot apărea datorită radiațiilor. Nici aici nu au fost semnalate până acum astfel de cazuri în zona beligerantă.
Pentru a rezista asaltului bolilor asociate războiului, trebuie să ne menținem starea de sănătate prin somn suficient și de calitate, hidratare corectă cu 2 litri apă pe zi, alimentație variată cu vitamine și minerale, activitate fizică adaptată fiecărui organism. Să ne ferim de pericole și să ne menținem un moral ridicat!
Cât privește mediul, remarcăm supraîncălzirea globală, de la temperatura corporală crescută a pacienților Covid din noile zone de pandemic surge (China, Nouă Zeelandă, țări europene, etc.), la incendiile din Marea Pădure Amazoniană, de la incandescența solului ucrainean bombardat de invadatori la topirea ghețarilor din Alpii Elvețieni. În sens mai mult sau mai puțin figurat, putem vorbi aici și de mințile înfierbântate ale liderilor forțelor beligerante.