Au sosit cutiile cu iodură de potasiu pentru populaţie!

0
  • La DSP Argeş



Ministerul Sănătăţii a trimis la Direcţia de Sănătate Publică Argeş 836 de cutii cu iodură de potasiu care ar trebui distribuite la populaţie. Acesta conţin fiecare câte 1.000 de tablete. Conducerea DSP aşteaptă să fie emisă metodologia pentru a începe distribuirea acestora.


D.S.P. Arges a primit 836 cutii de iodură de potasiu, care vor fi distribuite către populaţie. „Da, au venit de săptămâna trecută. Sunt 836 de cutii, a câte o mie de tablete, adică 836.000 tablete. Deocamdată nu am primit metodologia de distribuire. Trebuie să ni se spună, în mod oficial, cine le va distribui şi cine le va primi. Cetățenii trebuie să ştie că tabletele de clorură de potasiu nu se iau preventiv. Exclus! Nu trebuie să ia nici persoanele de peste 40 de ani”, a precizat doctoriţa Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Nu trebuie luate preventiv!

La rândul lor oficialii din cadrul Ministerului Sănătăţii au reiterat sfaturile privind administrarea acestor pastile. “Administrarea de comprimate sau pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgențe doar la indicația autorităților. Nu trebuie luate în niciun caz înainte în mod preventiv ci doar dacă există un astfel de anunț public, că aceste pastile ar trebui luate, dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează și cu creșterea nivelului de radiații în România și există iod radioactiv în cadrul acestei radiații, altfel nu trebuie luate.”, precizează Ministerul Sănătăţii. “ Trebuie păstrat la întuneric şi la temperaturi de maxim 25 de grade Celsius. Nu se lasă la îndemâna copiilor. Ca orice fel de alt medicament, el nu trebuie aruncat ca deşeu menajer ar trebui dus la farmacie pentru neutralizarea”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii

Pot afecta funcţionarea tiroidei

La rândul său, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, care este motivul pentru care autoritățile nu sunt de acord ca persoanele care au peste 40 de ani să primească iod. ″În cazul acestor persoane, beneficiile sunt mai mici decât riscurile și atunci îți blochezi funcționarea tiroidei. După 40 de ani, nu e indicat să fii beneficiarul unor cantități mari de iod. Astfel de pastilă, 65 de miligrame, înseamnă foarte mult iod”, a declarat ministrul Sănătății. M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.