DSV încearcă să prevină apariția gripei aviare în Argeș

0



Direcția Sanitar Veterinară Argeș încearcă să prevină apariția gripei aviare în județul nostru, după ce în Giurgiu au apărut mai multe cazuri.


În acest sens, conducerea și inspectorii DSV fac în ultimul timp instruire cu fermierii. ”Nu avem cazuri în Argeș, dar avem o continua instruire cu fermierii. Am distribuit informațiile importante în teritoriu, pentru prevenție, iar medicii noștri, zilnic sunt la câte o fermă unde fac instruirea direct. În Argeș am avut acum mai bine de 10 ani cazuri de gripă aviară” ne-a spus ieri directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș, a organizat instruiri cu fermierii, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, medicii veterinari oficiali, administratorii exploatațiilor de păsări, grădinii zoologice, reprezentanții fondurilor cinegetice, AJVPS, Direcția Silvică, cu scopul conștientizării acestui pericol.
Printre măsurile dispuse de DSV, pentru prevenirea apariției focarelor de gripă aviară se numără:
● la nivelul GOSPODĂRIILOR populației: să separe, în măsura posibilităților a rațelor și gâștelor de alte păsări domestice; să evite prin toate mijloacele creșterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise în spații de cazare special amenajate, iar atunci când acest lucru nu este posibil, hranirea și adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită la care nu opt acea acces păsările sălbatice; să prevină orice contact direct și indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă și păsările domestice (în special rațele și gâștele).
● la nivelul GRĂDINII ZOOLOGICE: asigurarea protecției în vederea evitării oricărui contact direct sau indirect cu păsările sălbatice. Astfel, va trebui limitat accesul păsărilor domestice și a păsărilor sălbatice captive (Grădina zoologică) la luciu de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artficială sau natural.
● la nivelul EXPLOATAȚIILOR comerciale autorizate / înregistrate sanitar veterinar: să respecte cu strictețe a procedurile de biosecuritate ; să respecte timpii de așteptare la utilizarea substanțelor dezinfectante utilizate la dezinfectoarele de încălțăminte și de mâni, respective la filtrul rutier, precum și acoperirea profilactică cu var nestins a căilor de acces/transit din fermă; să acorde o atenție speciale punctelor cu un înalt grad de risc de pătrundere a virusului
● la nivelul fondurilor CINEGETICE: acordarea unei atenții sporite asupra riscurilor introducerii și diseminării bolii de către vânători, care pot transmite virusul de la sălbatic la domestic prin păsări vânate și prelucrate în exploatațiile non profesionale sau prin echipamentele (ustensilele) folosite la vânătoare, în exploatații nonprofesionale, comerciale sau de tip A de tip A. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.