Minora dispărută, a fost găsită la Brașov

0



O minoră în vârstă de 14 ani, din Bascov, a dispărut de acasă. Mama fetei a anunțat dispariția duminică, anunțând că fata a plecat, fără știrea ei, în cursul nopții. Adolescenta a fost găsită marți, la un prieten, cunoscut pe Facebook, în județul Brașov. Din nefericire astfel de situații sunt tot mai frecvente. Săptămânal, polițiștii primesc anunțuri de dispariție a unor minori. Psihologii sunt de părere că acei copii cu probleme, nu găsesc în familie atenția, alinarea și comunicarea de care au nevoie. Specialiștii spun că părinții ar trebui să se implice mai mult, să-i supravegheze, să le cunoască prietenii și preocupările.


Duminică, o femeie din comuna Bascov a cerut ajutorul polițiștilor din cadrul Secției Rurale Bascov anunțând că fiica ei, în vârstă de 14 ani, a dispărut de acasă în timpul nopții. Oamenii legii au luat legătura cu dirigintele fetei, cu colegii și prietenii ei dar nimeni nu știa unde ar putea fi fata. Au vizualizat multe ore de înregistrări ale camerelor de supraveghere din comună și în cele din urmă au găsit o pistă.

Polițiștii au stabilit că fata a plecat în cursul nopții cu o mașină cu numere de Brașov. În lista ei de prieteni, pe Fabeook, a fost găsit un minor în vârstă de 16 ani, din comuna Tărlungeni, județul Brașov. Cu sprijinul polițiștilor din cadrul I.P.J. Brașov, minora a fost găsită la locuința acestuia. S-a stabilit că minorul a venit la Bascov cu mașina cu un prieten, în noaptea cu pricina, a luat-o pe fată și împreună s-au dus la Tărlungeni. „Din verificările efectuate până în prezent a rezultat că minora nu a fost victima vreunei infracțiuni”, spun reprezentanţii IPJ Argeş.

Minora a fost fotografiată şi amprentată pentru a fi mai uşor de identificat în cazul în care se va întâmpla ceva similar. A fost adusă la Bascov, acolo unde a fost predată familiei.

„Părintele să fie ca o pernă moale pe care copilul să cadă”

Săptămânal aflăm de minori dispăruţi, minori care au comis infracţiuni sau victime ale bulliyng-ului. Copiii care au astfel de probleme au nevoie de mai multă atenţie în familie, spun specialiştii. „E nevoie ca adolescenţii să fie supravegheaţi, să le fie cunoscute cercurile în care se învârt, ideile pe care le promovează. Cumva să fie, nu sub lupa părintelui! Dar această lupă nu trebuie să fie una care să-i controleze, dar una care să-i vadă, să-i audă, să-i simtă.

Uneori părinţii nu sunt de acord cu ceea ce spun copiii, dar trebuie să-i și ia în seamă. Cu cât le spune că nu sunt de acord, cu atât copilul va face invers. Ideea este de comunicare eficientă între părinte şi copil, nu doar unidirecţională de la părinte la copil, ci şi de la copil la părinte. Să fie birecţională şi una eficientă! Trebuie să ajungă mesajul de la unul la celălalt şi să fie înţeles. Comunicarea este bine să fie făcută cu suport emoţional, părintele să fie ca o pernă moale pe care el să cadă, chiar dacă uneori copilul greşeşte. Ideea de <ţi-am spus eu şi nu m-ai ascultat> este critică şi trebuie scoasă din comunicare că nu aduce beneficii, este distructivă.

Noi, părinții le putem da o plajă de idei în care să le explicăm din experienţă, a noastră, a altora, a societăţii, a lumii, din care copilul să-şi aleagă, chiar dacă își alege ceva care la momentul ăla care nu este bine pentru el. Nu e bine nici să fie foarte supus să nu-l laşi să se manifeste sub nicio formă. În general nu copilul poartă responsabilitatea, el este doar simptomul familiei. Acolo în familie este undeva o problemă! S-a simţit înţeleasă de cel la care s-a dus şi de aceea a plecat de acasă. Înţelegerea asta e bine să o găsească în familie.

Echilibrul se produce în patru mari arii: corp, activitate, relaţii, viaţă interioară. Când ducem prea mult timp şi energie către o arie, va suferi o altă arie”, a explicat psihologul Luminiţa Ion.  M.S.