Ne aflăm în Postul Paştelui, iar mulţi credincioşi aleg să nu consume carne, lapte, brânză şi ouă. Pentru a avea mese cât mai diversificate în lipsa produselor „ de dulce” oamenii consumă, adesea, produse vegetale care sunt însă pline de E-uri spun specialiştii. Un pateu vegetal are până la 13 E-uri în timp ce margarina poate avea până la 6 E-uri, a transmis într-un comunicat de presă Info Cons, o organizaţie de protectia consumatorilor, membră în Consumers International și fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori din România.
O gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia şi o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri, potrivit sursei citate. “De pildă, pâinea conţine până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, precizează Info Cons. Pentru a putea verifica ce tipuri de E-uri conţine fiecare produs consumatorii pot descărca gratuit aplicaţia InfoCons. Cu ajutorul acesteia se poate vedea prin scanarea codului de bare informaţiile despre produs.
Produse cu sare în exces
“Aplicaţia InfoCons oferă consumatorilor toate informaţiile despre aditivii alimentari regăsiţi într-o astfel de gustare. Mai mult decât atât, consumatorii au posibilitatea de a salva produsele pe care vor să le utilizeze pentru gustarea de post (în cazul prezentat: pâine, pate de post, margarină, halva, suc tip ceai, gumă de mestecat) pentru a afla printr-o simplă bifare a acestora din lista de produse salvate care este numărul total de E-uri şi de câte ori se repetă acestea în gustarea de post”, se menţionează în comunicat. Conform sursei citate, într-o gustare de post compusă din pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia şi suc tip ceai se găsesc până la 5,58 grame de sare, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumarea pe zi a unei cantităţi de 5 grame de sare. Astfel, într-o singură gustare de post, este consumată cantitatea de sare recomandată pe zi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Citiţi eticheta
‘’Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat ţin Post, dar şi pentru cei care înţeleg ca şi mod de viaţă să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranţii, conservanţii sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenţionarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înţelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoştinţă de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii şi pentru părinţii lor. Există şi o soluţie pentru a fi mai informaţi, pentru a alege ce cumpărăm, ce mâncăm, cât mâncăm, cum mâncăm, pentru a fi real ce ne dorim! Alegem în cunoştinţă de cauză, descărcând Aplicaţia gratuită InfoCons, care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus, ne ajută să identificăm şi alergenii şi totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a declarat Sorin Mierlea, Preşedinte InfoCons. Iată ce tipuri de E/uri găsit în margarină și în pâine, cel mai consumate în timpul postului.
Margarină, în care putem cu ușurință identifica până la 6-8 e-uri într-un singur produs, printre care: ● E100 – curcumina – colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; ● E160b – colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; ● E202 – sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; ● E476 – emulgator sintetic – are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
Pâine, în care putem găsi 7 aditivi alimentari într-un singur produs, și anume: ● E160 – Beta-caroten ● E170 – Carbonat de calciu ● E200 – Acid sorbic ● E223 – Metabisulfit de sodiu ● E262 – Acetat de sodiu ● E263 – Acetat de calciu ● E270 – Acid lactic ● E282 – Propionat de calciu ● E300 – Acid ascorbic ● E304i – Palmitat de ascorbil ● E322 – Lecitină ● E330 – Acid citric ● E471 – Mono și digliceridele acizilor grași ● E472 – Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași ● E475 – Esterii poliglicerici ai acizilor grași ● E481 – Stearoil 2 lactilat de sodiu. M.S.