Se apropie Paștele și a început febra cumpărăturilor, iar magazinele sunt foarte aglomerate. Ca să evite îmbulzeala, cei mai mulți s-au adaptat și își comandă pe internet produsele tradiționale de Paște. Astfel cozonacul, pasca sau pastrama se află la un click distanță! Pe conturile de socializare au fost făcute grupuri ale producătorilor locali care își vând produsele. Cei mai mulți dintre ei livrează la domiciliu. Alții își dau puncte de întâlnire cu clienții în oraș, pentru a evita aglomerația. Un calcul ne arată că produsele pentru masa de Paște, ne vor costa în jur de 500 de lei, pentru patru persoane. Ca să scape de pregătiri şi de timpul îndelungat petrecut în bucătărie, gospodinele pot comanda întreg meniul pe internet. Pentru asta vor trebui să achite între 500 şi 600 de lei pentru câteva porţii.
Oferte de tot felul au umplut internetul, fiecare dintre producători încercând să țină pasul cu tehnologia. Astfel pe Facebook au fost create grupuri în care fermierii și gospodinele își publică ofertele. „Dacă vrei să ai pe masa de Paște cei mai gustoşi cozonaci moldoveneşti, te astept în privat pentru comenzi. Umplutura clasică cacao și nucă – 45 lei; Umplutură cacao/nuca/rahat(stafide) – 50 lei. Cu ridicare din zona Centru, pasaj Trivale.” sună un astfel de anunţ. O altă gospodină anunţă că pregătește „pască tradițională cu brânză dulce și stafide”, preţul fiind de 38 de lei pe o bucată de un kilogram. Altele vând pasca la prețul de 40 de lei bucata și cozonacii cu 50 de lei.
Ouăle de gâscă, 8 lei bucata!
La mare căutare sunt ouăle, iar ofertele sunt pe măsură. Producătorii vând cu 0,80 lei, sau 1 leu ouăle de găină şi cu 3 lei pe cele de raţă. Cele mai scumpe sunt ouăle de gâscă, al căror preţ este de 8 lei bucata. „Primim comenzile prin telefon şi ne ducem noi la dânşii, în oraș. Ne dăm întâlnire într-un loc anume. Avem şi clienţi care vin acasă, de obicei aceştia nu vor doar ouă, vor şi brânză şi lapte. Noi suntem la început cu oferta pe Facebook, dar acum nu prea mai avem ouă să vindem. Am avut multe cereri și comenzi. Deja am listă de așteptare. Am avut persoane care au cerut 50 de ouă, alţii 30, cel mai puțin au vrut 20. Le vindem cu 80 de bani, dar v-am spus că nu putem noi să le onorăm pe toate, că nu prea avem ouă şi cererea e mare.Totul este numai de la noi din curte! Găinile cresc la noi în curte, sunt ținute numai cu cereale din producția noastră, sau cumpărate de la vecini. Avem moară şi facem noi acasă uruială (n.r boabe de cereale măcinate), tot ce trebuie.” spunea Marian Costache, din Suseni. Acesta vinde şi brânză de vacă la preţul de 17 lei kilogramul, brânză mixtă de vacă şi capră la 20 lei kilogramul, lapte de vacă cu 4 lei litrul şi lapte de capră la 10 lei litrul.
Prețul va crește în funcție de preparatele dorite
Astfel, o familie care doreşte să aibă pe masa de Paşte, un meniu simplu care să conţină, în principal, produsele tradiţionale va plăti în jur de 500 de lei pentru: 15 ouă roşii, miel (5 kilograme), pastramă (2 kilograme), măruntaie de miel ( n.r se vând cu mielul la preţul de 35 de lei kilogramul), cozonac (2 bucăţi), pască (1 bucată), brânză (1 kilogram), dacă ţinem cont de preţurile de mai sus. Dacă la acestea vor adăuga şi sarmale, vin şi alte preparate, costul va creşte.
Meniu comandat pe internet
Pe internet se găsesc şi oferte cu meniu complet pentru masa de Paşte. Gospodinele care nu vor să stea în bucătărie pot comanda. Una dintre oferte pornește de la 535 lei pentru un meniu format din: 30 de sarmale, un kilogram de salată de vinete, un kilogram de salată de boeuf, zece porții de ciorbă de miel, o pulpă de miel la cuptor, un kilogram de drob de miel, 10 porții de stufat și 10 ouă roșii. La toate acestea, gurmanzii mai pot comanda, cu 100 de lei, un platou cu aperitiv pentru 4 persoane sau un platou mix gril ce va conține: friptură de porc, pastramă de miel, pulpe de pui și mici, pentru care vor plăti 150 de lei.
Carnea de miel 35-40 de lei kilogramul”
Anul acesta preţul cărnii de miel a crecut faţă de anul trecut cam cu 5 lei pentru kilogram şi la pastramă cu 10 lei. Fermierii spun că, majorarea nu este deloc mare, având în vedere scumpirile galopante din ultima perioadă.
Efectele creşterilor de preţ la cereale şi carburanţi vor fi resimţite cu adevărat, abia din toamnă anunţă aceştia „ Am miei de vânzare, dar deocamdată nu s-a stabilit prețul. Va fi undeva la 20 de lei în viu și la 35- 40 lei tăiat (n.r. carcasă). Pastrama o să coste undeva la 40-45 lei kilogramul. Vând și de acasă dar și la piață. Nu prea e timp să mergem la piață că nu avem oameni să stea lângă animale și trebuie să ne împărțim și colo și colo. În ziua de astăzi nu mai ține nimeni animale decât dacă au un pic de dragoste pentru ele. Noi ne-am născut cu ele în curte și nu aveam cum să ne lăsam de ele, noi familia avem grijă de oi.
Pe scumpirile astea vai de noi! A ajuns la 2 lei kilogramul de porumb și prețul la miel s-a scumpit doar cu 2-3 lei. Anul trecut am dat cu 16 lei, în viu, și anul ăsta se estimează cu 19-20 de lei kilogramul de miel. Dar, anul trecut am luat porumbul cu 78 de bani, cu tot cu depozitare, și anul ăsta l-am cumpărat cu 2 lei kilogramul, cu tot cu depozitare. Nu știu cine o mai putea să crească animale!? Acum tot a fost bine că, cei care au mai avut bani au apucat să cumpere de astă toamnă sau din iarnă, când era porumbul și combustibilul mai ieftin, dar la anul… La 8 lei cât e litrul de motorină în agricultură vă dați seama ce preț o să aibă porumbul la toamnă? Atunci să vedeţi scumpiri! ” susţinea Ion Prodea, fermier din Lunca Corbului.
Verdeață direct din solarii
Dacă în piețe o legătură ce ceapă sau usturoi costă 2,5 lei, la producător ceapa verde, usturoiul şi verdeaţa au tarife diferite în funcţie de numărul de fire pe care le are fiecare legătură. Astfel preţul porneşte de la 1 lei, trei fire, la 3 lei, 7-8 fire. O femeie a avut ideea ce a vinde „sacoşica verde” ce poate conţine 12 legături de ceapă şi usturoi la care adaugă patru salate, totul cu 40 de lei. Ca să convingă clienții că marfa lor este de calitate, fermierii postează pe conturile de socializare filmări sau fotografii din solarii. Livrarea se face la domiciliu. Pe internet mai poți să găseşti varză murată la preţul de 5 lei kilogramul şi „vin de butură” la 8 lei litrul. M.Sandu