300 de radare ș i 500 camere fixe

1
  • O parte dintre ele vor ajunge și în Argeș, pe DN 7



Guvernul vrea ca până în 2030 să introducă un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video. Această măsură va fi luată din cauză că țara noastră rămâne pe primul loc la numărul de morți în accidente pe șosele, numai 1800 pierzându-și viețile anul trecut, mai mult decât dublu față de media UE.


Unul dintre drumurile care îi vizează și pe argeșeni, este DN 7, Valea Oltului, șosea pe care se ajunge la Sibiu. Potrivit „Strategiei Naționale de Siguranță Rutieră 2022-2030”, România își propune să reducă la jumătate numărul persoanelor decedate sau rănite grav în accidente până în 2030. Astfel, în următorii opt ani, Guvernul va introduce un sistem automat pentru amenzi, cu 300 de radare și 500 de camere video, 1.000 de limitatoare pentru viteză, dar și un rating de siguranță pentru șosele, adică acel mecanism de clasificare a tronsoanelor rutiere din punct de vedere al gradului de risc.

Până cel târziu în 2024, Autoritatea Rutieră Română va realiza prima evaluare pe cel puțin trei categorii, în funcție de nivelul de siguranță al fiecărui tronson. Apoi datele respective vor fi actualizate cel puţin o dată la 5 ani. Investițiile care vor fi făcute până în 2030: # 1.000 de limitatoare de viteză # 500 de camere video # 300 de radare mobile # sistem automat de amenzi # rating de siguranță a infrastructurii rutiere (prima evaluare, realizată pe trei categorii; va fi gata până în 2024, datele se vor actualiza cel puţin o dată la 5 ani).

Încep de anul acesta

O primă parte a acest radare și fixe vor fi montate în acest an. În acest sens sunt vizate 3 drumuri importante în România: DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A3 – București-Constanța. O parte din camera de radar fixe vor avea dublă utilizare, acestea urmând să transmită în timp real date despre valabilitatea ITP-ului unui vehicul dar și dacă are sau nu RCA.  S.M.