- Inspectorul școlar general din Argeş
Scandal după Olimpiada Naţională de Engleză:
După faza națională a Olimpiadei de Engleză au fost semnalate o serie de probleme legate de condițiile de cazare ale elevilor olimpici. Mai precis, un elev din Bistrița a postat pe rețelele de socializare, după terminarea Olimpiadei, că el vrea să plece din țară, din cauza condițiilor pe care le-a avut la Pensiunea Dinastia din Bascov. O altă participantă a trimis o scrisoare în care se plânge că elevii au fost umiliţi după ce au fost citite în clasă părţile incorecte din lucrări.
Concret acesta a reclamat că în cameră i s-a înfundat canalizarea și că mâncarea a fost rece. De asemenea, într-o publicație locală, ieri a apărut o altă declarație a unei eleve argeșene, care reclama faptul că i s-au citit greșelile făcute în fața clasei și s-a simțit umilită. Ieri am stat de vorbă cu Inspectorul Școlar General din Argeș, profesor doctor Alina Manea despre desfășurarea Olimpiadei de Engleză care a lămurit lucrurile. Șefa de la învățământ a admis problemele apărute la pensiunea unde au fost cazați cei din Bistrița, dar a spus că denigrarea ulterioară nu își avea rostul. Iar în ceea ce privește acuzele elevei din Argeș a lămurit problema spunând că metodele reclamate fac parte din metodologia concursului.
”E foarte greu să stabilesc o valoare de adevăr. Ce pot să spun, este că ne-am străduit să fie bine și de aceea am luat decizia să îi ducem pe olimpici la pensiuni. Alte variante erau căminele, dar la o pensiune se presupune că sunt mai bune condițiile. Totodată trebuie să ținem cont de bugetul alocat pentru hrană și cazare, care este foarte mic. De-abia apoi domnul ministru a modificat acest buget de persoană, acesta ajungând de la 50, la 100 și la 200 lei, pe zi, 3 mese și cazare de olimpic. Din discuțiile avute cu profesorul însoțitor și cu inspectorul de specialitate, a fost o problemă cu o canalizare într-o cameră, despre care nu am știut în timp util. Totul a fost declarat post-factum, asta deși am discutat în permanență cu cei care au însoțit grupul. De asemenea, un angajat al pensiunii a folosit un limbaj neadecvat. Pentru asta mi-am cerut eu scuze, personal, deși a fost deplasat să o fac eu și nu cei de acolo. De asemenea, au fost invocate lucruri legate de mâncare rece, dar au fost discuții și cu celelalte grupuri prezente acolo și au spus că a fost totul OK… Au fost cazați acolo 100 de elevi, din totalul de 364 veniți în Argeș. După cum se știe, Ministerul plătește prin inspectorat sumele pentru cazări și masă. Știu că sunt făcute demersurile pentru plăți, nu știu dacă s-a și semnat ordinul de plată. Organizatorul principal al acestor olimpiade, este ISJ din județul unde se ține. Referitor la declarația primarului care acuză de lipsă de comunicare și cereri întârziate… se referă la solicitarea scrisă a noastră, făcută pe 4 aprilie și la care am primit răspunsul pe 6. Ce lipsă de comunicare este? În solicitare erau mai multe puncte. Unul era pentru cazare, mai aveam nevoie de două locații. Iar la standardele de care era nevoie era căminul LPS și Unitatea Hotelieră din curtea Inspectoratului, care are ca destinație prioritară participanții la olimpiade și concursuri și este reabilitată special pentru elevi. Răspunsul a fost că nu se poate, căminul nu a fost dat tot în folosință, iar la Unitatea hotelieră că mai funcționa centrul de vaccinare. Și am căutat și alte pensiuni pe lângă locațiile pe care le aveam deja. În ceea ce privește o altă declarație apărută într-un ziar din Argeș știu că la această olimpiadă, există o etapă de feedback, unde soluționarea exercițiilor se face pe acțiuni de genul acesta, de citire în fața clasei a părților incorecte de lucrări. Deci face parte din metodologia examenului… Revenind la situația creată după această olimpiadă, îmi pare bine că elevul din Bistrița a fost vocal, dar mi-aș fi dorit ca vocea lui să problematizeze acest lucru și să nu meargă spre denigrare, care nu își avea locul. Spre problematizare și soluționare era bine… S-a întâmplat ca în loc să găsim soluții problemelor, am găsit probleme soluțiilor. Eu nu am spus că a fost totul perfect , pentru că perfecțiunea e doar la Dumnezeu!” ne-a declarat ieri inspectorul școlar general, Alina Manea. S.M.