- La Negraşi
Ieri, în comuna Negraşi a avut loc „Sărbătoarea Narciselor”, eveniment aflat la cea de 54-a ediţie. Acesta este organizată anual, de regulă, în prima duminică a lunii mai, numai că în ultimii doi ani nu a putut fi organizată din cauza pandemiei de coronavirus. Ediţia din acest an a coincis cu Ziua Comunei Negraşi. Astfel că, pe lângă cetăţenii care au vrut să se bucure de frumuseţea florilor şi parfumul lor vizitând poiana narciselor, la festivităţi au fost prezenţi șefi de instituții și politicieni.
Rezervaţia naturală Poiana cu Narcise Negraşi a fost înfiinţată în anul 1966 şi, din punct de vedere geografic, se află în lunca râului Dâmbovnic. Ocupă o suprafaţă totală de 4,1 hectare şi specia de narcisă care înfloreşte aici în lunile aprilie-mai este Narcissus stellaris. Această specie vieţuieşte în special în locuri depresionare umede, acesta fiind motivul principal pentru care florile se menţin de la jumătatea lunii aprilie şi până la sfârşitul lunii mai. Narcisele de câmp sunt diferite de narcisele crescute în grădină: tulpina este mai subţire, frunzele sunt mai înguste şi florile au dimensiuni mai mici şi prezintă un fir roşu în jurul guleraşului gălbui. În ceea ce priveşte ciclul de viaţă, narcisa de la Negraşi seamănă cu laleaua obişnuită – după ce floarea se ofileşte şi cade, se formează din nou bulbi care duc la înmulţirea naturală.
Din nefericire, lanul de narcise s-a tot restrâns în ultimii ani, din cauza oamenilor care nu respectă statutul de rezervație naturală şi culeg flori din câmp, cu toate că este interzis.
În timpul sărbătorii poiana narciselor a fost păzită de jandarmi iar cetăţenii au avut voie să circule doar pe alei şi nu li s-a permis să rupă flori, fiind vorba de o arie protejată. În 1971, Primăria Negrași a organizat, pentru prima oară, o serbare câmpenească dedicată narciselor.
Spectacol folcloric, mici şi bere
Ieri, Primarul Constantin Alexandru a dat startul celei de-54-a ediții a Sărbătorii Narciselor de la Negraşi, festivitate care timp de doi ani, din cauza pandemiei nu a putut fi organizată.
Momentul a coincis cu cea de-a 15-a ediție a Zilei Comunei Negrași. La eveniment au fost prezenți și președintele PSD Argeș și al CJ Argeș, Ion Mînzînă, senatorul Cristina Stocheci, deputații Nicolae Pavelescu, Aurel Bălășoiu și Remus Mihalcea, prefectul judeţului Radu Perianu, vicepreședinții CJ Argeș Marius Nicolaescu și Adrian Bughiu, precum și alți primari din județ.
Deschiderea oficială a fost la ora 12.00, în cadrul căreai primarul Constantin Alexandru a prezentat oficialităţile care au răspuns invitaţiei sale. Au fost acordate diplome cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. A fost organizat un spectacol folcloric susținut de Andreea Mitran (din Mozacu), Maricica Mihoianu, Cristina Simion, Ancuța Prisecaru, Iulian De La Izvoare, Ioana Porumbescu, de elevi de la Școala „Petre Badea” Negrași și de Ansamblul de călușari de la Hârsești. Ca la orice serbare câmpenească, nu puteau lipsi grătarele cu mici şi friptură sau berea rece. M.Sandu