9 Mai, ziua cu triplă semnificaţie, marcată la Universitate!

0



În fiecare an, pe data de 9 mai se aniversează Ziua Europei. Pe lângă această aniversare, 9 mai marchează şi Ziua Independenţei României şi a sfârşitului celui de-al doilea război mondial: Ziua Victoriei. Cu acest prilej, ieri la Universitatea Piteşti a avut loc un eveniment la care au participat şefi de instituţii şi ai administraţiilor locale şi judeţene.


Pe data de 9 mai, în anul 1877, Mihail Kogălniceanu a proclamat independenţa României în faţa Adunării Deputaţilor. Moțiunea votată și aprobată de Adunare a fost reluată, cu mici modificări, în ședința de seară a Senatului și aprobată în unanimitate. România își proclamase oficial independența. La aceeaşi dată, în anul 1945 la cartierul general sovietic din Berlin a fost semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei, act care a marcat sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. În 1950, liderii comunităților europene au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman. Robert Schuman, ministrul de externe francez, a propus prin această declarație unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ceea ce a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.
Acest eveniment este considerat fundamental în istoria Europei. În 2008, Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială, fiind celebrată în majoritatea statelor membre UE.

Ziua în care sărbătorim libertatea și unirea

Pentru a marca ziua de 9 mai, la Universitatea Piteşti, în sala de festivităţi a avut loc un eveniment în cadrul căruia s-a vorbit despre semnificaţia şi importanţa zilei. Au răspuns invitaţiei rectorului Dumitru Chirleşan, prefectul Radu Perianu, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş Ion Mînzînă şi primarul Cristian Gentea, alături de alţi şefi de instituţii. „ 9 Mai este ziua în care sărbătorim libertatea și unirea.
Ziua Independenței României, ziua în care s-a pus punct unui război și cea în care a fost creată Uniunea Europeană, un for al cărui scop este, în esență, unirea oamenilor și a națiunilor, valori și obiective comune. Universitatea din Pitești a organizat astăzi un eveniment important, în această zi cu triplă semnificație! M-am bucurat să particip și vreau să transmit că educația este calea către toate lucrurile bune pe care ni le dorim.” a declarat prefectul Perianu după participarea la eveniment. M.S.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.