Câine pentru căutarea evadaților, la Jandarmeria Argeș

0




Jandarmii argeșeni au un nou partener de misiuni, un câine care va fi antrenat pentru a lua urma. Este primul, din rândul patrupedelor de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș, care va primi această specializare, ceilalți opt fiind de patrulare intervenție.


„Începând din această săptămână, echipei canine a Jandarmeriei Argeșene, i s-a alăturat un nou membru. Este vorba despre Epan, un ciobănesc german mascul, în vârstă de 6 luni.Timp de aproximativ un an de zile, câinele va fi pregătit de unul dintre jandarmii argeșeni conductori câini serviciu, urmând, ca după această perioadă să se întoarcă la Centrul Chinologic Sibiu pentru a fi atestat câine de urmă.Jandarmeria Argeș dispune pe lângă, materialele de intervenție și autospeciale de serviciu și de mai mulți câini de serviciu, toți cu specialitatea de patrulare intervenție, Epan fiind primul care va avea specialitatea câine de urmă.” a anunţat I.J.J. Argeş.

8 sunt specializaţi pe patrulare intervenţie

La I.J.J. Argeş sunt, în total, 9 câini, din rasa ciobănesc german, ciobănesc belgian malinois și rottweiler. Doi dintre ei pot fi folosiți la misiuni de patrulare intervenţie, ambii având această specializare. Trei sunt la cursuri de pregătire la Centrul Chinologic Sibiu Sibiu și urmează să încheie stagiul şi să se întoarcă la I.J.J. Argeş. Ceilalţi cinci se află în perioada de predresaj care durează un an. În tot acest timp animalul stă cu conductorul lui fiind pregătiți pentru perioada de stagiu şi atestare. După un an sunt duşi înapoi la Sibiu acolo unde urmează un curs de pregătire. Dacă absolvă cursul este atestat fie pentru patrulare intervenţie, fie pentru misiuni de urmă, cum este cazul lui Epan. Dacă va trece cu bine de toate etapele, Epan va fi folosit în misiunile jandarmilor argeşeni la urmărire de persoane date dispărute, la persoanele căutate de oamenii legii sau la depistarea evadaţilor. La Centrul Chinologic Sibiu antrenorii au făcut adevărate minuni cu patrupedele pe care le-au pregătit să intervină în diverse situaţii. De asemenea au reuşit să schimbe specializarea chiar şi la câini mai în vârstă. De exemplu au transformat un câine de patrulă intervenţie în câine salvator montan. M.Sandu