S-a prelungit valabilitatea certificatului COVID

0



În urmă cu ceva timp, Comisia Europeană a propus ca utilizarea certificatului să fie extinsă, pentru a facilita călătoriile în UE, iar acum câteva zile Parlamentul European a votat prelungirea valabilității certificatului Covid.  


Mai exact, membrii Parlamentului European au votat ca valabilitatea certificatului Covid să fie prelungită cu încă un an de zile, adică până pe 30 iunie 2023. Comisia Europeană, spunea că „virusul încă circulă, este prevalent în Uniunea Europeană și trebuie să fim pregătiți pentru noi creșteri în a doua jumătate a anului sau pentru apariția unor noi variante”. Totodată, a solicitat și includerea unor teste antigen pe lista testelor în baza cărora poate fi emis certificatul Covid. De asemenea, o altă propunere are presupune ca pe certificatele de vaccinare să fie menționate numărul total al dozelor administrate în orice țară membră a blocului comunitar, nu doar în cea care a emis documentul. Asta deoarece, în unele cazuri, apar neconcordanțe pe certificatele celor care nu fac schema completă de vaccinare.

Se cere în Franța, Spania și Portugalia

Odată cu expirarea stării de alertă, în luna martie, certificatul Covid nu mai este obligatoriu în România. Cu toate acestea, autoritățile recomandă utilizarea acestor documente la intrarea în țară. De asemenea, restricțiile și obligativitatea prezentării unui astfel de document a fost eliminată și în Grecia. De la 1 mai 2022, italienii au renunțat și ei la certificatul Covid, însă obligativitatea purtării măștilor în interior rămâne deocamdată valabilă. În schimb, unele state europene nu au renunțat încă la utilizarea certificatului verde, iar printre acestea se numără și Spania. Așadar, călătorii care intră pe teritoriul țării pe cale aeriană trebuie să prezinte un certificat Covid sau formularul de control sanitar QR SpTH. De la această regulă fac excepție minorii cu vârste de până la 12 ani și persoanele aflate în tranzit internațional. Nici Portugalia nu a renunțat la certificatul verde, iar pasagerii trebuie să-l prezinte la intrarea în țară. Aici, starea de alertă este în vigoare până la data de 31 mai, anul curent, mai scrie sursa citată. Printre țările europene care nu au renunțat la document se numără și Franța, acesta fiind necesar pentru atestarea vaccinării. Francezi se află într-un regim de tranziție în ceea ce privește ieșirea din starea de urgență până la 31 iulie. S.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.