- Salvaţi Copiii Filiala Argeş acordă ajutor tinerelor
Un proiect destinat mamelor minore dar şi al celor care provin din familii defavorizate a fost lansat de Filiala Argeş „Salvaţi Copii”. În program sunt incluse 50 de tinere din judeţ, care sunt însărcinate sau au născut. Acestea primesc, pe lângă consiliere, ajutor ce constă în alimente, pampers şi produse de îngrijire, consultaţii medicale şi tratament gratuit. Luna viitoare va avea loc o caravană în comunele Călineşti şi Miceşti acolo de unde provin cele mai multe dintre tinerele incluse în program.
Lansarea proiectului „Școala Mamelor” a avut loc la Căminul Cultural din comuna Bradu. Au fost prezenţi primarul comunei Bradu, Dănuţ Stroe, preşedintele Filialei Argeş „Salvaţi Copiii” Dumitra Sima, Marilena Baluţă, medic primar obstetrică-ginecologie, preşedintele Asociaţiei „Şi eu am dreptul să fiu părinte”, asistent-șef Secția de Neonatologie Gabriela Floarea, coordonatorul proiectului „SENS” Asociaţia „Salvați Copiii”, Filiala Arges Cristina Negescu, echipele din comuna Miceşti şi Călineşti, formate din asistenţii sociali de la primării şi asistentele medicale de la cabinetele din comunele sus menţionate. În sală su fost prezente şi 40 dintre tinerele incluse în program.
Primesc consultaţii şi tratament gratuit
Proiectul se derulează în scopul informării și asigurării asistenţei medicale a mamelor tinere și în special, a celor minore sub 16 ani: îmbunătățirea starii de sănătate în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă. Un alt obiectiv al proiectului este crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate, pentru gravidele din zonele defavorizate și prevenirea sarcinilor. Concret mamele minore află ce metode de contracepţie pot folosi ca să evite sarcinile nedorite. Merg la consult ginecologic gratuit şi primesc tratament gratuit dacă este cazul. „Pe gravide le ducem la medic, le facem ecografie, dacă e nevoie de tratament suportăm costurile medicamentelor. Majoritatea gravidelor, au 15 ani. Cea mai mică dintre ele are 13 ani. Le-am învățat că trebuie să se ducă la medic.
Li s-a explicat că de la luarea în evidență, pe toată perioada, sarcina trebuie urmărită . Când o fată însărcinată are probleme, o ducem noi (n.r reprezentanţii Salvaţi Copiii) la medicul coordonator, la Bradu. Luna viitoare se va face caravana în comunele Călinești și Micești, unde avem cele mai multe mame, unele minore, altele de etnie romă sau din familii defavorizate. Mergem și le consultă, le face examen ecografic şi le întocmește fișe ca să le fie urmărită sarcina. Caravana va fi găzduită în spaţiile unde au funcţionat centrele de vaccinare, aceste întrunind toate condiţiile necesare unui consult medical.”, a declarat Dumitra Sima. La lansarea proiectului unele dintre fete au aflat că steriletul este cea mai bune măsură de contracepţie şi nouă dintre ele au spus că vor să le fie montat dispozitivul urmând să se ducă la cabinetul pentru pentru intervenţie. M.Sandu