A murit ministrul Şerban Valeca!

3



Ieri dimineaţă, a încetat din viaţă Şerban Valeca, fost ministru al Cercetării şi Inovaţiei, fost deputat şi senator, fost preşedinte al PSD Argeş şi director general al Institutului de Cercetări Nucleare Piteşti. La vârsta de 66 de ani, Şerban Valeca a fost răpus de o boală incurabilă. Acesta şi-a dus cu demnitate suferinţa şi nu a vrut să se ştie că suferă de o afecţiune gravă. Tocmai de aceea, ieri, vestea morţii sale a fost un adevărat şoc pentru cei care l-au cunoscut.


Şerban Valea ar fi trebuit să împlinească 66 de ani, în iunie. A fost diagnosticat cu o boală incurabilă şi deşi a fost internat în spital, a cerut să fie externat când a văzut că starea i se înrăutăţeşte pentru că a dorit să moară acasă. Şerban Valeca este o mare pierdere atât pentru lumea ştiinţifică, dar şi pentru cea politică. A absolvit Liceul Nicolae Bălcescu în anul 1975 şi după stagiul militar a terminat studiile la Institutul Politehnic Bucureşti. 11 ani mai târziu, a devenit doctor în ştiinţe industriale. În acelaşi an, 1992, a absolvit Cursul “Inginerie şi Tehnologii Nucleare” sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică Viena (AIEA), fiind și guvernator la României la AIEA, iar în 1996 a absolvit cursul “Management pentru Centrale Nucleare” în Japonia. În 1997 a mai urmat un doctorat la Universitatea Politehnică Bucureşti. Şerban Valeca a devenit în 1998 director general adjunct al Regiei Autonome Pentru Activităţi Nucleare iar un an mai târziu a fost coordonator al “Acordului de cooperare în domeniul nuclear” între Departamentul Energiei al SUA şi Ministerul Industriei şi Comerţului. Şerban Valeca a fost şi profesor universitar.

Parlamentar patru mandate

Ca politician, Şerban Valeca a fost preşedinte al organizaţiei judeţene a PSD. A fost ales deputat în legislatura 1996-2000 şi începând din 2008 a avut trei mandate de senator, până în anul 2020. În perioada 28 decembrie 2000 – 19 iunie 2003, Şerban Valeca a fost ministru delegat pentru activitatea de cercetare, în Guvernul Năstase. Vorbea foarte bine limbile engleză şi franceză, dar ştia şi japoneză şi greacă. Era unul dintre cei mai vechi practicanți de karate din ţară. În anul 1981 a înființat prima școală de karate din Pitești şi era vicepreşedinte Federaţiei Române de Karate Tradiţional. A format generații de sportivi și antrenori. Sensei Valeca era deținător al centurii negre 8 Dan.

Înmormântarea va fi mâine

Cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu, o pot face la biserica Mavrodolu de astăzi începând cu ora 11,00 când sicriul lui Șerban Valeca va fi depus la capelă. Va fi condus oe ultimul drum mâine. Slujba de înmormântare va începe la ora 12,00 la Biserica Mavrodolu.

40 de ani de experiență în industria nucleară

După ce s-a aflat de moartea lui Şerban Valeca au fost date o mulţime de anunţuri de condoleanţe. „Șerban Valeca a fost doctor în științe industriale și profesor universitar, Guvernator al României la Agenția Internațională pentru Energie Atomică de la Viena, Președinte al Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare ICN Pitești și fost Ministru al Cercetării și Inovației. 40 de ani de experiență în industria nucleară, experiență care a venit din pasiune, din dorința de a pune România pe harta internațională a energeticii nucleare, din voința extraordinară de a dezvolta, de a construi, de a crește oameni. Domnul Șerban Valeca a fost Director General pentru coordonarea programului nuclear național Unitatea 2 CNE Cernavodă, omul și expertul direct implicat în punerea în funcțiune a celei de-a 2 unități nucleare din România. Generațiile de nucleariști ale CNE Cernavodă îi mulțumesc și continuă zi de zi să-i confirme și să-i întărească expertiza și pasiunea”, au transmis reprezentanții Nuclearelectrica.

Nu a apucat să vadă proiectul Alfred pus în practică

„Am aflat cu mare durere despre trecerea la cele veșnice a colegului nostru Șerban Valeca. Nu îmi este ușor să scriu aceste cuvinte. Știu ce înseamnă pentru familia sa această pierdere și sunt alături de cei atât de greu încercați în aceste momente. Noi am pierdut un coleg de nădejde, un om politic cu mare experiență, fost președinte al PSD Argeș, deputat și senator, ministru în repetate rânduri. A făcut tot ce a putut, alături de conducerea ICN Mioveni, pentru a dezvolta activitatea Institutului și a reprezentat România la Agenția Nucleară de la Viena. La fel de mult a sprijinit și Universitatea din Pitești, al cărei profesor a fost. Am discutat, recent, despre cum am putea concretiza o serie de proiecte care vizau o anumită independență energetică a Piteștiului…Din păcate, o boală necruțătoare nu i-a mai dat șansa nici de a vedea proiectul ALFRED al reactorului de Generație IV pus în practică, nici de a-și continua alte proiecte și cel mai dureros, nici să mai stea alături de familie. Dumnezeu să îi odihnească sufletul în pace! Sincere condoleanțe familiei!” a transmis Ion Mînzînă.

Toată viața și-a dedicat-o educației

„Am aflat toți cu profundă surprindere și tristețe că Șerban Valeca, fost președinte al PSD Argeș, s-a stins din viață în această dimineață.
Știm că toată viața și-a dedicat-o educației, științei și cunoașterii, indiferent că a activat ca profesor, senator sau ministru. Este o pierdere imensă pentru noi toți, dar nimic nu se compară cu durerea familiei alături de care suntem în aceste momente extrem de dificile.
Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei!” este mesajul echipei PSD Argeș.

„Am pierdut astăzi un soț, un tată – un OM extraordinar pe care l-am iubit mult – Șerban Constantin Valeca. A plecat mult prea devreme dintre noi, lăsând un gol imens și amintiri neprețuite. Le mulțumim tuturor celor care au fost astăzi alături de noi în aceste clipe de mare durere.
Trupul neînsuflețit va fi depus în Biserica Mavrodolu, acolo unde, începând de mâine, ora 11:00, sunt așteptați toți cei care vor să își ia un pios adio de la cel care a fost Șerban Constantin Valeca.
Slujba de înmormântare va avea loc marți la Biserica Mavrodolu, începând cu ora 12:00.
Dumnezeu să-l odihnească!” a transmis familia Valeca.

M.Sandu


3 COMENTARII

  1. corect, omul nu era ministru, a fost candva, dar lingai de la curierul zilei cel mai prost ziar din arges atata pot. tot timpul au lins in cur psd ul Condoleante familiei! rusine curierului zilei!

  2. Cat puteți fi de mârșavi si needucați, niște biete jeguri umane, scursuri bipede cu căpățânile umflate de ura si josnicie !!!
    Profanați si denigrați pana si memoria morților, imbecililor !
    Niciun epitet existent in limba romana nu poate cataloga acțiunea voastră insalubra.
    Jenant e puțin spus, de-a dreptul oripilant…vai mama voastră de neisprăviți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.