Înălțarea Domnului

0
  • Mâine sărbătoare mare

Mâine este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, fiind marcată în calendar Înălțarea Domnului, prăznuită la 40 de zile după Înviere, în Joia din săptamâna a VI-a, după Paște. Această sărbătoare este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Tot mâine este și Ziua Eroilor în memoria celor care s-au jertfit în luptele pentru apărarea patriei.
Înălțarea Domnului este ziua în care Iisus Hristos S-a înălțat la ceruri, în timp ce îi binecuvânta pe ucenicii săi și s-a așezat de-a dreapta Tatălui.

Ultima zi în care se mai înroșesc ouă

Această sărbătoare este una dintre cele mai importante de peste an, iar în calendarul creștin ortodox este însemnată cu cruce roșie. În aceasta zi se înroșesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paști. În această zi, creștinii se salută cu „Hristos S-a înălțat!” și „Adevărat S-a înălțat!”. Potrivit rânduielilor bisericești, Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii. În Sfânta Scriptura scrie că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevăzut pentru ochii lor (F.A. 1,9). În popor, sărbătoarea Înălțării Domnului se mai numește și Ispas, după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălțării. Tradiția spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut și uimit, și mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate. Așa cum se întâmplă în cazul fiecărui praznic important, există o serie de tradiții și superstiții care se leagă și de sărbătoarea Înălţării Domnului, care au ajuns să se transmită din generație în generație. Se fac pomeni pentru morți și este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii. Se pun frunze de nuc la brâu, așa cum purta Mântuitorul când s-a înălțat la cer Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai. Vitele se bat cu leuștean, ca să fie ferite de boli. În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă. Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi.
Femeile care au morți în familie împart azime calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele lor. Se sfințesc plantele medicinale. La Înălțare, se taie păr din vârful cozilor de la vite și se îngroapă în furnicare, spunând „Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar”.
De Înălţarea Domnului nu se spală rufe și nici nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion. I.I