Pedeapsă cruntă pentru un pescar!

0

Curtea de Apel Piteşti i-a dat o pedeapsă cruntă unui pescar! Bărbatul a fost prins, în judeţul nostru, în timp ce făcea o tranzacţie ilegală cu icre negre. În timpul procesului şi-a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecat prin procedura simplificată. A primit o pedeapsă mică, de un an cu suspendare. Crezând că va scăpa fără condamnare şi va fi obligat doar la muncă în folosul comunităţii, inculpatul a atacat decizia. La apel, judecătorii nu numai că au menţinut pedeapsa, dar i-au şi adăugat ceva! Nu mai are voie să pescuiască!  
Pe data de 25 august 2020, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție Delta Dunării, împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Argeș, au depistat în flagrant delict trei bărbați, cu vârste cuprinse între 41 și 46 de ani, toți din județul Mehedinți, care ofereau spre vânzare subproduse din sturion (caviar), altor trei bărbați, cu vârste cuprinse între 51 și 55 de ani, din județul Galați. În timpul flagrantului, 22.6 de kilograme de icre negre transportate în 40 de borcane de diverse mărimi au fost confiscate. La acel moment, icrele negre indisponibilizate de oamenii legii aveau o valoare de piață de aproximativ 50.000 de euro, după cum au precizat anchetatorii. Produsele au fost ridicate în vederea expertizării, iar autoturismul a fost ridicat în vederea confiscării.

A făcut acord de recunoaştere

Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti şi a fost trimis în judecată la Judecătoria Piteşti. Din cei şase bărbaţi a rămas un singur inculpat, Gheorghe Albert care şi-a recunoscut vina. Acesta a semnat un acord de recunoaştere: „Încuviinţează cererea inculpatului de aplicare a procedurii simplificate (…) şi ia act de faptul ca recunoaşte în totalitate faptele pentru care a fost trimis in judecata, solicita aplicarea procedurii simplificate (…) este de acord ca judecata să abiă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală şi că în situaţia în care va fi găsit vinovat este de acord să presteze muncă gratuită în folosul comunităţii.”

Condamnare cu suspendare

În urma acordului acesta se aştepta să scape doar cu muncă în folosul comunităţii. Nu a fost aşa! Judecătorii l-au condamnat la un an închisoare cu suspendare. I-au fixat un termen de încercare de 2 ani. L-au obligat să presteze şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei comunei Gruia, ori in cadrul Primăriei comunei Pristol din judeţul Mehedinţi. În plus, instanţa a admis cererea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi l-a obligat să achite daune materiale în valoare de 90.500 lei.
Când a văzut sentinţa, bărbatul nu a fost mulţumit. Nici procurorii care au instrumentat dosarul. A fost declarat apel.

Interdicţie pe 2 ani

Astfel, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Piteşti. Acolo judecătorii au hotărât, în plus, faţă de decizia Judecătoriei Piteşti să-i interzică şi dreptul de a pescui pe o perioadă de 2 ani. În acest fel nu mai poate comite fapte similare. În plus, scapă de daunele materiale. „…admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti și inculpatul Albert Gheorghe , împotriva sentinţei penale nr. 216/11.02.2022 pronunţată de Judecătoria Piteşti în dosarul nr. 6850/280/2021. Desfiinţează în parte sentinţa penală şi rejudecând: Interzice inculpatului dreptul de a pescui pe o perioadă de 2 ani. Înlătură obligarea inculpatului la plata sumei de 90.500 lei cu titlu de daune materiale şi respinge, ca neîntemeiată, acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei, care nu contravin prezentei decizii. Conform art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat, în apel, rămân în sarcina acestuia. Definitivă.” se precizează în minuta sentinţei de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.