ÎPS Calinic, slujbă de ziua sa în Vechea Catedrală

Date:

În Duminica a 7-a după Paști, credincioșii argeșeni au participat la slujba oficiată în Vechea Catedrală Arhiepiscopală, oficiată de IPS Caslinic.  
Momentul a fost așteptat cu multă nerăbdare de cei prezenți datorită faptului că finalizarea lucrărilor de restaurare la unele obiective din curtea Ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș a permis reluarea slujbelor în vechea Catedrală. Aceasta este necropolă domnească și regală, ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit celor prezenți despre marile realizări ale Sectorului Eparhial Economic și Construcții Bisericești coordonat de părintele arhimandrit Caliopie Cristian Ichim, care în ultimii trei ani a reușit să finalizeze importante proiecte de restaurare la diferite așezăminte monahale și biserici parohiale cum ar fi: Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș -Palatul Arhiepiscopal, Bisericile de lemn, precum și gardul care înconjoară acest spațiu – Mănăstirea Aninoasa, Mănăstirea Negru Vodă și biserica Sf. Nicolae din municipiul Câmpulung Muscel. Slujba de la vechea Catedrală a fost ținută de ÎPS Calinic cu o zi înainte de împlinirea a 78 de ani, iar cu această ocazie acesta a primit din partea credincioșilor prezenți la slujbă, în semn de prețuire, buchete cu flori. De asemenea, soborul Catedralei Arhiepiscopale i-a oferit o icoană cu chipul Maicii Domnului.

S-a călugărit în 1971

Înaltpreasfinţitul Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin. A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968). A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic. A fost muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977). A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985). Ca arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985. În anul 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, ocazie cu care arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul a fost ales episcop eparhiot în 27 septembrie şi înscăunat la 18 noiembrie. Apoi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Românesă ridice, a ridicat în anul 2009, Episcopia Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, iar Calinic a fost numit Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

Acest material este proprietatea site-ului curier.ro şi poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afişarea link-ului către articolul din site-ul curier.ro.

Citiți, de asemenea, pe curier.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related

Traficanți prinși cu 2,5 kilograme de canabis

Un flagrant delict a fost făcut de polițiștii argeșeni...

Angajări din sursă externă la ISU Argeș

Cei care doresc să obțină un post la Inspectoratul...

Se fac înscrieri pentru o carieră în Jandarmerie

 A sosit vremea înscrierilor la școlile de subofițeri pentru...

Sesiune de recrutări deschisă la Poliție!

Tinerii care doresc să devină polițiști trebuie să știe...