O amplă campanie umanitară organizată de Curierul zilei a salvat vieţile multor oameni, din judeţul nostru şi nu numai. Iniţiatorul campaniei „Salvaţi inimile argeşenilor” , directorul Constantin Neguţ, implicat în mod direct în această strângere de fonduri, a bătut la uşile multor şefi de insituţii, agenţi economici şi oameni simpli ca să-i determine să facă donaţii pentru achiziţionarea unui angiograf. Acum, la aproximativ 8 ani de la achiziţionarea aparatului, aflăm că anual, în jur de 1.100 pacienţi trec prin Laboratorul de Angiografie de la SJU Piteşti. O iniţiativă privată a adus, la propriu, speranţa în inimile argeşenilor.
Demarată în aprilie 2013, campania de strângere de fonduri pentru dotarea Spitalului Județean Argeș cu un angiograf, inițiată de Curierul zilei, ” Salvați inimile Argeșenilor!” s-a încheiat cu succes în luna mai 2014. Constantin Neguț, managerul Curierului zilei, a pus bazele acestui maraton de donații. Ulterior a recunoscut că și-a dorit din toată inima ca piteștenii să aibă un angiograf și a luptat cu toate forțele pentru acest ideal. A fost dezamăgit că mediul de afaceri din judeţ nu s-a alăturat acestui demers. Au fost organizate spectacole caritabile banii din bilete fiind donaţi. Au avut loc întâlniri cu profesori și directori de școli din Pitești. Un rol important l-a avut biserica din Argeş prin implicarea lui ÎPS Calinic care a reuşit să strângă o sumă importantă.
De asemenea, Daciana Sârbu, la acea vreme europarlamentar, a sprijinit campania. Donaţiile strânse de Curierul zilei, de peste 100.000 lei, au fost predate la Consiliul Judeţean Argeş care a achiziţionat angiograful, după ce Guvernul Ponta a dat o Ordonanţă de Guvern şi a finanţat diferența cu bani de la Ministerul Sănătăţii. Aparatul ultraperformant a constat 3,5 milioane de lei.
Cum s-a născut ideea campaniei?
Puțini sunt cei care știu că în spatele campaniei de strângere de fonduri stă povestea personală a directorului Constantin Neguţ. Mama acestuia a murit la vârsta de 51 de ani, în urma unui infarct miocardic. Când i s-a făcut rău a dus-o la spital acolo unde dotarea era rudimentară, constând într-un aparat ecograf vechi. 20 de ani mai târziu, în anul 2012, Constantin Neguţ a făcut, la rândul său, infarct miocardic. A ajuns şi el la spital! Era aceea dotare precară! A avut şansa să trăiască după ce medicul cardiolog Adrian Tase a luat decizia să-l transfere la Spitalul Floreasca din Bucureşti. Acolo a fost dus la angiograf şi i-au fost montate stenturi. A stat 72 de ore pe patul de terapie intensivă şi acolo s-a gândit la mama pierdută, la dotările precare ale SJU Piteşti pentru pacienţii cu afecţiuni cardiologice. Atunci şi-a făcut o promisiune, ca până va muri să reuşească să strângă şi să doneze bani pentru un angiograf la Piteşti. Drumul de la Piteşti la Bucureşti îi poate fi fatal unui pacient cu infarct, aşa că acum argeşenii au şansa la o nouă viaţă, fără a fi nevoiţi să parcurgă acest traseu până în Capitală. Constantin Neguţ spune că nu trebuie să uităm că oricare dintre noi ne putem confrunta la un moment dat cu o situaţie în care tehnologia medicală avansată ne va putea ajuta.
Anual au loc în jur de 1.100 intervenţii la angiograf!
Coordonatorul Laboratorului de Angiografie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, medicul Elvis Boțu, medic primar cardiolog cu competenţă în Cardiologie Intervenţională, ne-a vorbit despre activitatea sa şi a colegilor. În urma interviului realizat am aflat despre complexitatea procedurilor efectuate în laborator, afecţiunile ce pot fi tratate, echipa care lucrează în laborator şi alte informaţii utile cititorilor.
De când a fost pus în funcţiune angiograful? Care a fost primul pacient?
Angiograful din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a început să funcţioneze din noiembrie 2014 şi ne amintim desigur de primul pacient, un vârstnic, un caz foarte grav, ce prezenta leziuni coronariene severe care a necesitat intervenţie de by-pass aorto-coronarian şi care vine regulat la controlul medical şi în prezent.
Ce afecţiuni pot fi depistate în urma angiografiei?
Angiografia evidenţiază afectiuni ale vaselor din diverse teritorii – la nivelul inimii, din teritoriul cerebral şi a vaselor periferice. Ce înseamnă asta mai exact ? Se depistează şi se tratează boli precum: infarctul miocardic acut, angina pectorală, accidentul vascular, arteriopatia membre inferioare, fibromul uterin, anomalii vasculare situate la orice nivel.
Care este componenţa echipei de medici?
În prezent activează 3 medici cardiologi intervenţionisti -Elvis Boţu, Cătălin Uşurelu, Gabriel Stănică. Eu şi cu Cătălin suntem aici încă de la început iar doctorul Stănică s-a alăturat echipei de aproximativ 4 ani .
Câţi pacienţi au beneficiat de angiografie?
În general media anuală a fost de 1100 pacienti. În anii pandemici media aceasta a scăzut destul de mult, iar în ultimele 6 luni s-a observat o creştere semnificativă a numărului de cazuri, în această primăvară fiind chiar uşor copleţiţi de numărul urgenţelor ajunse pe secţia de cardiologie, majoritatea cazuri grave de infarct miocardic acut.
Toţi cei care sunt supuşi unei angiografii au nevoie de intervenţii chirurgicale?
Un procent tot mai mic de cazuri necesită, în prezent, intervenţii chirurgicale la noi (cât şi în majoritatea spitalelor din lume), majoritatea fiind supuşi implantării de stenturi în laboratorul nostru şi asta se datorează atât dezvoltării de dispozitive din ce în ce mai sofisticate, care ne facilitează munca, cât şi a formării de medici dispuşi să îşi asume o specialitate extrem de dificilă, solicitantă, uneori extenuantă şi cu un grad înalt de responsabilitate a actului medical şi care pe deasupra îţi mai poate pune şi sănătatea în pericol din cauza expunerii la radiaţii Roentgen.
Vin şi pacienţi din alte judeţe?
Da. În mod special pacienţii din judeţele limitrofe: Olt, Vâlcea, Dâmbovița, dar şi din alte judeţe din ţară, însă majoritatea sunt pacienţi din judeţul Argeş.
Cum trebuie sa procedeze cineva care doreste o angiografie?
Pacienţii trebuie să fie evaluaţi de medicii cardiologi, chirurgi vasculari, neurologi, care stabilesc necesitatea efectuării unei asemenea proceduri. Ulterior pacientul este internat în funcţie de urgenţa afecţiunii şi direcţionat către Laboratorul de Angiografie.
Care este programul laboratorului?
Procedurile pentru pacienţii cronici se desfăşoară în timpul programului obişnuit de lucru. Se asigură în mod separat un program extins de urgenţe (programul de STEMI), pentru pacienţii cu infarct miocardic acut, inclusiv în weekend, când suntem chemaţi de la domiciliu – echipa de medic şi două asistente, program care deja are o vechime importantă şi de care suntem foarte mândri, având în vedere necesitatea unor asemenea proceduri efectuate în urgenţă şi salvatoare de vieţi.
Se poate face angiografie cu plată?
Costul angiografiilor este suportat de Casa de Asigurări de Sănătate sau prin programul Ministerului Sănătăţii pentru pacienţii asiguraţi. Complexitatea procedurilor efectuate în laborator a crescut progresiv în ultimii ani, atât la nivel de proceduri coronariene cât şi a celor cerebrale sau periferice, folosind dispozitive din ce în ce mai complexe, care ne uşurează munca, dar care sunt semnificativ mai costisitoare. Din păcate finanţarea prin programele naţionale a rămas la un nivel scăzut, însă având susţinerea conducerii SJU Piteşti, dar şi sprijin din partea autorităţilor locale, laboratorul nostru a reuşit să funcţioneze fără niciun colaps de-a lungul acestor ani. Laboratorul de angiografie este dotat la standarde internaţionale, beneficiind de dispozitive adiţionale necesare efectuării de proceduri complexe spre ex: – upgrade pentru diminuarea dozei de iradiere –important pentru pacient, dar în special pentru personalul medical-, dispozitive ultraperformante de ecografie intravasculară, de litotripsie sau de rotablaţie coronariană – pentru efectuarea de proceduri la nivelul leziunilor sever calcificate etc…De asemenea, aș dori sa mentionez organizarea unor sesiuni de cazuri extrem de complexe pentru abordarea cărora am avut invitaţi din alte spitale din ţară sau din străinătate, inclusiv în această săptămână (n.r săptămâna trecută) am organizat o asemenea sesiune cu unul dintre profesorii noştri formatori, doctor Marin Postu, de la Institutul de Urgenţă Boli Cardiovasculare Fundeni, joi, fiind făcute cinci intervenții de montare de stenturi.