Nadă și monturi recomandate în pescuitul cu materiale PVA

0
  • Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta prima parte a materialului ”Nadă și monturi recomandate în pescuitul cu materiale PVA”. Informațiile sunt oferite de Horia Anton, cunoscut pescar de crap, specialistul crapmania.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Sac solubil sau pungă solubilă? Când și unde le folosim? Ce nadă pun în săculețul solubil? Cum leg o pungă solubilă? La ce monturi se atașează?

Cum lansez un săculeț la distanță?

Acestea și multe alte întrebări își vor găsi răspunsul în articolul de mai jos, un ghid complet despre pescuitul cu cele două materiale PVA:
• Cum lucrează
• Când și unde le folosim
• Analiza comparativă
• Ce nada punem în ele
• Ce momeli folosim
• Cum le legăm
• Monturi recomandate
• Ponturi pentru lansarea la distantă
• Concluzii

În cultura noastră de pescuit la crap, săculețul solubil este vedeta materialelor PVA. Micuț, cochet, ușor de legat și eficient, săculețul este mereu o carte câștigătoare. De ceva timp, însă, în trusele pescarilor a început să își facă loc și punga solubilă, extrem de populară în Marea Britanie pentru avantajele pe care le oferă.

Cum lucrează materialele PVA

Pungile și săculeții solubili sunt cele mai populare accesorii de nădire din familia materialelor PVA. Când vorbim despre PVA, ne referim de fapt la denumirea prescurtată și comercială a alcoolului polivinilic, substanță activă care se dizolvă la contactul cu apa.
Atât săculeții, cât și pungile solubile sunt comercializate într-o varietate de dimensiuni, pe care le alegem în funcție de stilul și de obiectivele noastre de pescuit.
Elementul principal care le diferențiază este timpul de dizolvare în masa apei:
• Dizolvare rapidă (Fast Melt), pentru pescuit în ape reci sau în apa mică
Imaginați-vă că pescuiți iarna și așteptați înfrigurați o prezentare. Cum ar fi să aveți șansa de a fi vizitat de către un mustăcios, dar cârligul și momeala să fie încă prizoniere în săculețul sau punga PVA? Dizolvarea rapidă previne acest risc.
• Dizolvare lentă (Slow Melt), pentru pescuit pe timpul verii sau în apa mare
Temperatura ridicată a apei poate topi materialul PVA înainte ca acesta să aterizeze pe substrat, mai ales când pescuim la apă mare (când PVA-ul are tot timpul din lume să se dizolve până ajunge pe fund) iar nada să nu ajungă, astfel, lângă montura.

Când și unde folosim materiale PVA

Calitatea principală a depozitării nadei în materiale PVA este plusul de atracție pe care acestea îl oferă în jurul cârligului, mai ales dacă nu deținem echipament de nădire sau navomodel pentru plantat.
Folosirea lor este indicată pe tot parcursul sezonului de pescuit, dar în acest articol voi evidenția situațiile în care PVA-ul face cu adevărat diferența:
În sezonul rece, când temperaturile sunt mai puțin prietenoase și apa s-a răcit. Sunt momentele în care crapul și-a asigurat necesarul de hrană și nu mai are niciun motiv bine întemeiat să semneze condica prin diverse zone ale lacului. Când nu este în mișcare, șansele noastre „să îi vedem culoarea” sunt reduse.

Aici intră în scenă abilitatea de a-l localiza. Fie că reușim să identificăm o groapă sau un alt tip de structură, sau chiar dacă plasăm imediat montura unde observăm mișcare pe luciul apei, atracția oferită de săculeț sau de punga PVA îi poate trezi interesul, așa cum un Kinder Surprise îi activează pe copii.
Pe vreme rece, este recomandată punga solubilă datorită capacității superioare de înmagazinare a nadei.
În partidele scurte, când timpul nu ne permite să realizăm o nădire ca la carte sau să practicăm un pescuit de așteptare, pretabil crapilor mari. De regula, în astfel de partide nu avem timp să cartografiem standul, dar îl putem sonda cu mici grămăjoare de nadă seducător adititivată, fără să pescuim astfel „la ghici”.

Sunt recomandați săculeții solubili pentru ușurința și rapiditatea cu care îi puteți lega, mai ales dacă îi veți pregăti pe baltă.
Când nu iți dorești sau nu poți practica o nădire extinsă. Se poate întâmpla să pleci de acasă fără lanseta sau racheta de nădire. Sau poate că efectiv nu ai chef să faci febră musculară de la zecile de lanseuri necesare pentru acoperirea unei arii cat mai mari a standului de pescuit.
Dacă ești genul care vine pe baltă mai mult pentru relaxare, atât saculetii, cat și pungile solubile sunt soluția. Mai mult, dacă știi zonele productive ale lacului și stăpânești arta pescuitului la punct fix, construirea unor paturi grupate de nadă este foarte eficientă.

Analiza comparativă a materialelor PVA

Fiecare dintre cele două materiale PVA are avantajele sale, ba chiar sunt și câteva comune. Pentru a le scoate în evidentă mai ușor, vă propun o abordare mai jucăușă.
Să ne imaginăm că arbitrăm un meci de box. În colțul din dreapta se află campionul tradițional, săculețul solubil, iar în partea opusă a ringului este punga PVA, challengerul, gata să lupte pentru supremație. Haideți să vedem împreună cine va câștigă lupta!