Ai auzit despre diodele Zener, dar nu știi ce sunt? Iată câteva informații esențiale despre ele

0

Clarence Melvin Zener a fost un fizician american care a făcut istorie descoperind un fenomen care poartă numele lui, legat de o creștere rapidă a curentului atunci când tensiunea de polarizare atinge o valoare mai mare decât cea caracteristică unei anumite joncțiuni. Acest fenomen este cunoscut și sub numele de puncție zener. Una dintre varietățile de diode semiconductoare a fost, de asemenea, numită după acest om de știință.

Dioda Zener – ce este aceasta?

În cazul unei diode Zener, un parametru important este tensiunea de joncțiune pn, numită și tensiune de ruptură. Este definită cu precizie, deși toleranța sa este de obicei stabilită de producători la 5%. Trebuie subliniat faptul că tensiunea de avarie nu are efect negativ asupra diodei și nu o deteriorează.

Dioda Zener este proiectată astfel încât să poată ajunge foarte rapid la starea de defecțiune. Sunt produse într-o versiune pentru montare pe pistele PCB (diode SMD), și într-o versiune în care picioarele sunt montate pe șinele de pe cealaltă parte a PCB (dioda THT).  Pe https://www.tme.eu/ro/katalog/diode-zener_100257/ vei găsi diverse tipuri de diode, pentru a alege ceea ce ți se potrivește.

Cum funcționează diodele Zener?

În timpul funcționării normale, dioda Zener îndeplinește exact aceleași funcții ca o diodă semiconductoare obișnuită și se comportă în același mod (anodul este polarizat pozitiv spre catod). Dioda Zener este, de asemenea, similară cu polarizarea inversă și funcționează ca o diodă de siliciu.

Funcționarea adevărată a unei diode zener are loc atunci când curentul zener crește brusc după depășirea tensiunii de avarie. Tensiunea este stabilizată deoarece crește foarte lent în dioda zener. Cum arată în practică? În cazul tensiunii joase de până la 5 V apare doar efectul zener. Atunci când valoarea sa este în intervalul de la 5 V la 7 V, are loc suplimentar o avalanșă. Pe de altă parte, peste 7V nu mai există efect zener, rămâne doar o avarie de avalanșă.

Unde se folosesc diodele Zener?

Acum că știi cum funcționează o diodă zener și prin ce se caracterizează, ar trebui explicat unde sunt cele mai des folosite astfel de componente. Utilizarea diodelor Zener este destul de largă. Datorită capacității lor de a limita creșterea tensiunii, astfel de diode sunt adesea folosite în regulatoarele de tensiune, dar sunt utilizate și în circuitele electronice ca protecție la supratensiune și elemente de protecție pentru alte componente. Cauți diode și alte componente electronice de cea mai înaltă calitate? Vizitează tme.eu și alege din cele peste 500.000 de produse disponibile

De asemenea, trebuie subliniat faptul că diodele zener sunt adesea folosite atunci când trebuie făcute schimbări ale nivelului de tensiune. Nu toată lumea știe, dar acest tip de diodă este folosit cu nerăbdare pentru criptare, în special în generatoarele de numere aleatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.