Patru pacienţi muşcaţi de vipere!

0

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, au ajuns patru persoane muşcate de vipere, începând cu luna martie până în prezent. Din fericire toate au prmit ser aniviperin şi au putut pleca acsă la puţin timp, fără a fi necesară spitalizarea. Specialiştii avertizează că în sezonul cald viperele ies la soare. El nu atacă decât dacă sunt provocate.
„În sezonul cald, în orice moment, pot ajunge la UPU pacienţi muşcaţi de vipere, dar Spitalul Județean din Pitești (SJUP) este pregătit să facă faţă acestor urgențe medicale. 4 astfel de cazuri au fost rezolvate cu succes la SJUP, anul acesta. Unitatea a avut doze de ser antiviperin, acordând pacienților îngrijire și tratament, în timp util. În caz de mușcătură, antidotul trebuie efectuat în primele ore, potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin putând fi administrat doar în sistemul de urgență al spitalelor. Medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să fie echipați corespunzător, iar dacă se întâmplă să fie mușcați de vipere să sune imediat la 112.” a declarat Cristina Cazacu, purtător de cuvânt, al Spitalului Judeţean de Prgenţă Piteşti. Primul pacient a ajuns la SJU Piteşti în luna martie. După ce le-a fost administrat serul antiviperin, nu a fost necesar ca vreunul dintre cei patru pacienţi să rămână internat.

Sfaturi pentru turişti!

Salvamontiştii argeşeni spu că pentru a evita muşcătura de viperă (în Făgăraş întâlnim vipera comună sau Vipera berus) se recomandă portul permanent al bocancilor de munte, cu carâmb înalt, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată. Portul bocancilor vă va feri şi de entorse ale gleznei sau de răniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomandă portul şlapilor sau al adidaşilor, care sunt sursa unui număr însemnat de accidente care ar putea fi evitate.Trebuie în permanenţă efectuat un control vizual al zonei în care urmează să păşiţi. Nu ridicaţi pietre mari decât după ce, în prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt pentru a verifica dacă sunt şerpi. Dacă intraţi într-o zonă cu vegetaţie înaltă care nu vă permite verificarea suprafeţei solului, loviţi uşor vegetaţia cu un băţ. În ciuda renumelui, vipera comună este un şarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastră şi se va ascunde.În cazul unei muşcături de viperă (se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 mm. După după o oră necrozează şi se edemaţiază, iar victima are senzaţii de vomă şi de ameţeală) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT şi încercaţi să aspiraţi cât mai mult din sângele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi tăiate care poate fi folosită ca instrument de vacuumare.Victima trebuie să stea cât mai liniştită, să nu se mişte, pentru a evita răspândirea sângelui în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice poate întârzia acţiunea veninului. Trebuie precizat că decesul se poate produce la cel puţin 12-24 ore de la muşcătură, dar numai dacă şarpele a reuşit să administreze încărcătura totală de venin, ceea ce nu se întâmplă de obicei, deoarece omul este muşcat numai ca avertisment, ca reacţie de apărare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.