DSP face recomandări pe timp de caniculă

0
  • Consumați lichide și legume
  • Nu trebuie făcut plajă între 11:00 și 17:00

Valul de caniculă care este așteptat și în județul nostru va da ceva bătăi de cap persoanelor cu probleme medicale. În acest sens, Direcția de Sănătate Publică Argeș, vine cu o serie de recoamandări, pentur evitarea situațiilor neplăcute, apărute în urma expunerii la soare.
Printre sfaturile date de DSP se numără: # Evitarea pe cât posibil a expunerii prelungite la soare între orele 11.00 – 18.00. # Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ținută adecvată: pălării de soare, ochelari de soare, umbreluțe, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. # De asemenea, în perioadele cu temperaturi ridicate este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide, în special apă și sucuri naturale), fără a aștepta să apară senzația de sete. Este necesar un pahar cu apă la fiecare 15 – 20 de minute. # Se recomandă consumarea zilnică de fructe și legume proaspete (pepene galben / roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. # Este bine de știut că și o doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă.

Nu consumați alcool

În același timp, se recomandă evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum și a băuturilor cu conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Pe parcursul zilei este necesar să ne asigurăm confortul termic în locuință, prin aerisirea încăperilor dimineața și seara când temperaturile sunt mai scăzute și prin acoperirea ferestrelor cu jaluzele, draperii, storuri etc. iar dacă avem aer conditionat, aparatul trebuie reglat astfel încât diferențele de temperatură interior/exterior să nu fie foarte mari (nu mai mult de 5 grade); ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășeste 32 grade Celsius.

Plajă până la 11:00

Persoanele care doresc să facă plajă vor trebuie să evite intervalul orar 11.00 – 17.00 și vor folosi întotdeauna creme de protecție solară, deoarece soarele foarte putemic este principala cauză a cancerului de piele. Se vor evita pe cât posibil activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, agricultură, etc.) și trebuie avută grija persoanelor vârstnice, a copiilor, persoanelor cu dizabilități oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu le solicită. Persoanele care suferă de anumite afecțiuni cronice își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. ”În cazul apariției unor simptome ca: dureri de cap, amețeli, senzație de vomă, dureri abdominale, scaune diareice după supraexpunere la soare, adresați-vă imediat medicului” mai spun cei de la DSP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.