Schimbări importante de regulament!

0
  • FIFA revoluționează fotbalul!

Internațional Football Association Board (IFAB) a decis săptămâna trecută, la reuniunea sa anuală care a avut loc la Doha, ca opţiunea cu privire la cinci schimbări pentru o echipă la fiecare meci să devină una permanentă.
IFAB a acceptat astfel recomandările grupurilor consultative Tehnic şi Fotbal (FAP-TAP), după o susţinere puternică din întreaga comunitate a fotbalului. Astfel, opţiunea va fi introdusă permanent în Legile Jocului (ediţia 2022/2023). Se menţine actuala regulă cu privire la trei momente în joc în care se pot face înlocuiri, plus înainte de startul reprizei a doua.
În plus, IFAB a decis ca numărul maxim de jucători de rezervă de pe listă să crească de la 12 la 15, decizie care îi va aparţine organizatorului competiţiei.
Legile Jocului 2022/2023 intră în vigoare la 1 iulie 2022. Regula celor cinci schimbări a fost adoptată cu caracter temporar în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus.

Cu ambele picioare pe linia porții

IFAB a schimbat și modul în care portarii sunt obligați să aștepte executarea penalty-urilor și a loviturilor de departajare. Dacă goal-keeperii erau obligați, până acum, să aibă cel puțin un picior pe linia porții în momentul șutului, de acum vor fi obligați să aibă ambele tălpi pe marcaj.
Mai mult, ei nu vor avea dreptul nici măcar de a sta în spatele liniei de poartă.
Organismul competent să modifice legile jocului la nivel mondial a mai stabilit ca, de la 1 iulie, să fie testată executarea loviturilor de la margine (aut-uri) cu piciorul, așa cum se întâmplă la futsal. Această „găselniță”, al cărei scop principal este fluidizarea jocului, va fi încercată în campionat de echipele din a doua divizie a Țărilor de Jos.
„S-ar diminua șansele ca mingea să ajungă la un adversar în jumătatea acestuia, în special pe finalurile de meci, și s-ar elimina avantajul de a avea în teren un specialist în aruncările lungi, calitate nespecifică jocului de fotbal”, a explicat fostul antrenor al lui Arsenal Londra, Arsene Wenger, în prezent șeful Dezvoltării Globale a Fotbalului la FIFA.
Hențul comis în situație clară de gol va fi sancționat cu cartonaș roșu, indiferent de zona terenului unde se petrece abaterea.
IFAB a discutat și despre posibilitatea ca la Cupa Mondială din Qatar să avem parte de „offside semiautomat”, sistem care a fost testat cu succes în cadrul Campionatului Mondial al Cluburilor și al Cupei Arabiei.