Principalele schimbări din Codul Fiscal

0

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat proiectul de OUG care modifică mai multe dintre prevederile Codului Fiscal. În mare, sunt schimbările despre care s-a vorbit în ultima perioadă, mai precis creșteri de taxe și impozite.  
Astfel, firmele și persoanele fizice din România vor plăti un impozit pe dividende majorat substanțial, de la 5% la 8%. Conform economica.net, băuturile răcoritoare se vor scumpi, cel mai probabil, în condițiile în care producătorii de băuturi nu vor mai beneficia de TVA redus, iar acciza pe țigarete datorate va crește de la un minimum de 97% la un minimum de 100%. Sunt doar trei dintre prevederile cuprinse în proiectul de OUG lansat la înceutul săpătmânii în dezbatere de către MFP. Schimbările ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2023.
Principalele modificări sunt:
● Impozitul pe profit
Se propune extinderea facilității privind scutirea de impozit a profitului investit și pentru investițiile în active utilizate în activitatea de producție și procesare, activele reprezentând retehnologizare, pentru stimularea contribuabililor de a dezvolta noi capacități de producție, și de a le moderniza pe cele existente.
● Impozitul pe dividende
Regimul fiscal aplicabil dividendelor plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române/persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al UE. Se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților. Totodată, pentru evitarea declanșării procedurii de infringement împotriva României, se propune modificarea Legii, în scopul asigurării unui regim național de scutire, egal și echitabil, pentru dividendele interne și transfrontaliere, plătite de un rezident român, în situații comparabile.
● Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
Modificările sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor promovate prin proiectul de ordonanță sunt: # reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1 000 000 euro la 500 000 euro; # instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%; # instituirea unei condiții de deținere de titluri de participare de către același acționar/asociat la cel mult trei microîntreprinderi, în cazul acționarilor asociaților care dețin mai mult de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot; # limitarea la 20% a veniturilor obținute din consultanță și management;
● Impozitul pe venit și contribuții sociale obligatorii
Se propune abrogarea prevederii potrivit căreia persoanele fizice care desfășoară activități sezoniere în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor # se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilitățile fiscale, numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.