Mănăstirea Negru Vodă a fost renovată

0

După 5 ani lucrările de reabilitare a mânăstirii Negru Vodă s-au terminat. Proiectul a primit undă verde…Visul părintelui Serafim Caiea s-a împlinit!
Data de 7 iulie 2022, reprezintă un punct de reper pentru mânăstirea Negru Vodă, pentru comunitatea musceleană, dar nu numai. A fost acceptată recepția lucrărilor la proiectul de reabilitare a mânăstirii.
Viceprimarul Nicolae Zaharia a făcut parte din comisia de recepție și a fost onorat de acest lucru. Lucrările au durat 5 ani, iar în urma acestora s-a văzut mâna lui Dumnezeu. S-a reușit cu seriozitate și multă muncă, cu credință in Dumnezeu, repunerea în valoare a acestui simbol al românismului. “Părintele Serafim Caiea, Dumnezeu să-l odihnească în pace, a trudit mult pentru acest proiect. Mai departe, lucrarea lui Dumnezeu a fost dusă de părintele Ieronim Gheorghiță. Toată această muncă a avut în spate supravegherea duhovnicească a Īnaltpreasfințitului Calinic. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care au contribuit la reabilitarea acestui simbol al creștinismului românesc!”, a scris un credincios pe pagina sa de socializare.

În 2018 au început lucrările!

Mânăstirea Negru Vodă a fost transformată într-o adevărată bijuterie de lux a Argeșului. La începutul anului 2018, am anunțat șantierul de proporții la tot ansamblul monahal, printre cele mai mari din România. În cinci ani s-au efectuat lucrări de reabilitare la Biserica Bolniţei de la Mânăstire, după patru decenii de lipsă de intervenţie. Mânăstirea „Negru Vodă” a fost edificată în secolul al XIII-lea, la începuturile oraşului-târg Câmpulung, fiind unica ctitorie de acest fel aparţinând lui Radu Negru Voievod, primul domn al Ţării Româneşti. Ea a fost reclădită de Basarab I şi fiul acestuia, Nicolae Alexandru, acesta din urmă dormindu-şi somnul de veci chiar în biserica Mânăstirii. În complexul monahal de la Câmpulung a funcţionat prima tiparniţă din Ţara Românească şi tot aici se află moaştele Sfântului Ioanichie cel Nou de la Muscel. Mânăstirea Negru Vodă a fost transformată într-o adevărată bijuterie de lux a Argeșului și va atrage milioane de turiști în Câmpulung. Așa arată prin interior, sediul administrativ al obștii mânăstirești din Muscel! Este noua construcție reabilitată aflată în continuarea turnului clopotniță al mânăstirii Negru Vodă. Multe vestigii interesante și pentru arheologi au fost scoase la iveală, munca de restaurare fiind cu adevărat impresionantă. Părintele stareț Ieronim Gheorghiță a ales mobila pentru încăperile destinate a servi ca bibliotecă, sală de protocol și cancelarie. Astfel a fost achiziționat un mobilier de la antichități. Cel care va servi bibliotecii are tapițeria scaunelor într-un ton plăcut de verde, iar cele din sala de protocol sunt într-o nuanță sobră de vișiniu. B.Radu