Iodura de potasiu este distribuită în opt lanţuri de farmacii

0
  • În Argeş

Ministrul Alexandru Rafilă face apel la populaţia eligibilă să ridice, de la medicii de familie, reţetele în baza cărora iodura de potasiu se eliberează gratuit în farmacii. Medicamentul va fi distribuit persoanelor a căror vârstă este sub 40 de ani. În Argeş, opt lanţuri de farmacii eliberează pe reţetă iodură de potasiu.  
După ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafilă, a făcut anunţul multe dintre persoanele eligibile au mers la medicii de familie să ridice reţeta pentru iodură de potasiu. Ca să evite aglomeraţia sau un eventual refuz al medicilor de familie pacienţii trebuie să ţină cont de regulile impuse la cabinet. „Pacienţii trebuie să îşi facă programare şi să vină să ridice reţeta, că un medic de familie are 30 de pacienţi de văzut într-o zi, nu poate să piardă toată ziua eliberând reţete pentru iod. Dai câte reţete poți în funcție de ce program ai! Nu trebuie să vină toată lumea buluc să ia reţeta pentru iod și cu restul ce faci? Îii ţii la uşă?” a declarat doctoriţa Mariana Boşneag, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Argeş.
Aceasta spune că tabletele vor fi distribuite numai persoanelor a căror vârstă este sub 40 de ani.

Benficiul este mai mare la cei cu vârstă mică

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că medicamentul se va administra numai la momentul anunţului oficial al autorităţilor! Iodura de potasiu este utilizată pentru a bloca absorţia radioactivă, prin urmare iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. Ea ar fi trebuit să fie administrată, în eventualitatea unui accident nuclear, în termen de 6 ore de la anunțul autorităților, arăta Ministerul Sănătății, într-o campanie de informare privind iodul. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă. Durata tratamentului este limitată la o doză unică. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani, precizează Ministerul Sănătății.

Cum se administrează

Doza de administrare diferă în funcţie de vârstă, prin urmare doza prescrisă de medic este adaptată vârstei pacientului. Iodura de potasiu se administrează după cum urmează: Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod) Copii cu vârsta între 3 – 12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod) Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: 1/2 de comprimat (echivalent cu 25 mg iod) Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): 1/4 de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod). Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 de ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile. Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală şi poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă sau suc de fructe ori zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Populaţia-ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 de ani.

Ce farmacii eliberează reţete gratuite

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a publicat lista farmaciilor care eliberează iodură de potasiu gratuit, în baza reţetei. Acestea sunt: farmaciile Miruna SRL, în Câmpulung, Poiana Lacului, Rucăr, Ştefan cel Mare; farmaciile Forte Vita Farm, în Piteşti, Merişani, Budeasa Mare, Albota, Miceşti; farmaciile Dr. Max din Piteşti, Bradu, Ştefăneşti, Mioveni; farmacia Sensiblu din Bradu; farmaciile Help Net în Piteşti şi satul Geamăna; farmaciile GRF 2 Ag şi GRF 3 Ag, în Piteşti: farmacia Valexama Farm, la Vulpeşti, în incinta Căminului Cultural. Aici puteţi studia lista completă: http://dsparges.ro/wp/DSP/Despre%20DSP/Articole/Lista%20farmacii%20iodura.pdf.