Val de insolvenţe în judeţ!

0

A crescut numărul firmelor din Argeş care au intrat în insolvenţă, în primele şase luni din acest an. Mai exact, 92 de societăţi au întâmpinat dificultăţi de plată şi au declarat insolvenţa. Numai în luna iunie, 9 firme au pus lacătul pe uşă. La nivelul întregii ţări au fost declarate 3.417 insolvenţe în perioada ianuarie- iunie 2022. 
Statistica realizată de către Oficiul Național al Registrului Comerțului arată că în primele șase luni ale lui 2022 au intrat în insolvență 3.417 firme față de 3.076, în aceeași perioadă a anului trecut, în ţara noastră. Procentul de creștere este de peste 11 la sută, dar specialiștii spun că nu ar trebui ignorat și susțin că va crește în perioadă următoare. În judeţul Argeş, în perioada ianuarie- iunie 2022, au fost declarate 92 de insolvenţe, creşterea fiind de 77% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, când au fost 52 de societăţi ale căror afaceri s-au dus pe apa sâmbetei. Statistica făcută doar pentru luna iunie din acest an, indică 9 firme intrate în insolvenţă., în judeţul Argeş. La nivel naţional, în Bucureşti au fost 599, faţă de 604 în aceeaşi perioadă, de anul trecut. Judeţul Bihor are de asemenea o creştere, în perioada de referinţă fiind 290 de firme intrate în insolvenţă, 49 numai în luna iunie, faţă de 220 în primele şase luni din 2021.

Legislaţia şi costurile de producţie îi duc la faliment

Specialiştii spun că numărul va creşte după ce a intrat în vigoare impozitarea contractelor part-time care va duce la muncă la negru sau în situația ca mulți să renunțe la societăți. În plus, în România sunt mulţi muncitori care îşi trimit salariile primite de la angajatorii români în străinătate, la familie, şi aici cheltuiesc foarte puţin. Costurile de producţie au crescut după scumpirea energiei electrice şi sunt afectați mulți antreprenori medii pentru că nu intră în categoria consumatorilor vulnerabili ca să primească ajutor de la stat. O altă problemă ar fi şi faptul că salariile bugetarilor cresc în timp ce privații nu își permit să majoreze veniturile. Creșterea numărului firmelor care dispar de pe piață se vede și pe site-ul ANAF, acolo unde sunt afișate licitații pentru bunuri ce au aparținut acestor societăți.
Terenuri agricole sau intravilane, mașini sau utilaje, toate sunt scoase la vânzare pentru ca statul sau băncile să mai recupereze din banii pierduți, fie pentru că firmele nu au mai plătit taxele, fie că nu au mai putut achita credite.