Noi modificări legislative în domeniul fiscal

0
  • ANAF anunță

De curând a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță a Guvernului, privind codul fiscal. Este vorba despre abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale. Actul normativ ce cuprinde serie de modificări fiscale, au aplicabilitate începând cu 1 ianuarie 2023. 
Astfel, sunt modificări la: # Impozitul pe profit, fiind vorba despre facilitatea privind scutirea de impozit a profitului investit care se extinde şi pentru investiţiile în active utilizate în activitatea de producţie şi procesare, activele reprezentând retehnologizare # Impozitul pe dividend majorându-se cota de impozitare de la 5% la 8% pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum și pentru cele distribuite/plătite nerezidenților după data de 01.01.2023.
Tot aici, se introduce impozitarea dividendelor distribuite/plătite de o persoană juridică fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative.
În schimb, modificările privind TVA sunt mai multe: # la cota TVA 9%: se exclud de la cota TVA 9%: băuturile nealcoolice, respectiv băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate (pe lângă băuturi alcoolice care erau excluse deja) și se adaugă la cota TVA 9%: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping (în prezent se regăseşte la cota 5% TVA), serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice şi a băuturilor nealcoolice (în prezent se regăseşte la cota 5% TVA), iar în cazul livrării de îngrăşăminte chimice şi de pesticide chimice de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, pentru care în prezent se aplică cota de 9%, se stabilește ca termen maxim până la care se poate aplica cota redusă de TVA de 9% data de 31.12.2031.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.