Proxenet condamnat în lipsă!

0

Cercetat într-un dosar de trafic de minori și proxenetism, un piteștean a fost trimis în judecată în lipsă. Acesta nu a putut fi audiat, nici de procurori pe durata anchetei, nici de judecători în timpul procesului, din cauză că a fugit în străinătate. A fost condamnat la 6 ani cu executare. Sentinţa nu este definitivă.  
În anul 2014, o femeie şi un bărbat au racolat două minore, una dintre ele din Scorniceşti. După ce și-au finalizat campania de recrutare a celor două, aceștia s-au întors în Pitești, unde s-au cazat la parterul blocului G1 din Războieni. Le-au pus pe cele două fete la produs, procurându-le clienți prin intermediul anunțurilor publicate la mica publicitate, într-un cotidian local. Cei doi proxeneți, A.N. și Daniel-Constantin F. conveniseră cum să-și împartă banii. Fiecare lua de la câte o fată sumele obținute. După vreo săptămână, bărbatul a închiriat un apartament în cartierul Tudor Vladimirescu, unde minorele au continuat să se prostitueze în folosul celor doi proxeneți, însă, la un moment dat, din cauza unor neînțelegeri cu privire la împărțirea banilor, femeia și-a luat fata pe care o exploata, pe și s-au mutat într-o garsonieră închiriată, în Războieni, separându-se de bărbat. După o vreme au fost date afară pentru neplata chiriei şi s-au întors în apartamentul închiriat de Daniel Constantin F., unde și-au continuat activitățile la fel ca și până atunci.Totul a ieșit la iveală după ce una dintre fete i-a sustras banii unui client iar bărbatul s-a dus şi a reclamat la Poliţie furtul. Minora le-a spus oamenilor legii că a fost îndemnată să comită fapta de către femeia care o exploata. Când procurorii DIICOT au început cercetările, Daniel Constantin F nu a putut fi audiat din cauză că părăsise ţara. A fost disjuns un alt dosar şi bărbatul a fost trimis în judecată separat.

A fugit în străinătate

Procesul a început în aprilie 2021, în lipsă. Daniel Constantin F. nu s-a prezentat la audieri dar nici la proces. În cursul judecării a fost citat de mai multe ori, dar inculpatul nu a venit în faţa judecătorilor. Astfel, bărbatul a fost condamnat în lipsă. El a primit o pedeapsă cu executare. „… condamnă pe inculpatul F.D.C. la pedeapsa de 6 ani închisoare, în regim de detenţie (…) interzice inculpatului, ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) ?i n) C.pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată I.N.A. sau cu membrii de familie ai acesteia, ori de a se apropia de aceste persoane, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.” se arată în decizia dată la începutul săpătămânii de Tribunalul Argeş. Magistaţii îl obligă pe inculpat să-i plătească victimei despăgubiri civile de 4.410 lei şi despăgubiri morale de 10.000 euro, la cursul zilei. Având în vedere genul de infracţiuni comise, instanţa „dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat şi introducerea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe”. Hotărârea nu este definitivă putând fi contestată în termen de 10 zile.