Focar de scrapie la capre, la Cepari

0
  • DSV sfătuiește crescătorii să fie în alertă
  • Boala poate fi fatală

După pericolul gripei aviare, a pestei porcine și a bolii vacii nebune, Direcția Sanitar Veterinară Argeș avertizează și asupra pericolului la care sunt expuse oile și caprele.  
În județul nostru există la capre un focar activ de Enecefalopatii Spongiforme Transmisibile în exploatație nonprofesională în localitatea Șendrulești, comuna Cepari. În schimb, la oi, nu există niciun focar activ, dar în 2018 și 2019 au fost stinse 3 astfel de focare în exploatații nonprofesionale. DSV îi sfătuiește pe fermieri dar și pe localnicii care cresc astfel de animale să fie în alertă. ”Scrapia este o boală degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile” ne-a spus directorul DSV, Sorin Sorescu. Astfel, poate fi suspectat cu est/scrapie orice animal viu sau sacrificat sau mort care prezintă sau a prezentat tulburări nervoase sau de comportament sau o deteriorare progresivă a stării generale asociată cu o degradare a sistemului nervos central și pentru care informațiile adunate pe baza examinării clinice, a răspunsului la tratament, a examinării post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ. Sfatul specialiștilor, este că dacă nu se cunoaști cauza modificării stării de sănătate a animalului și sunt îndoieli, trebuie anunțat imediat medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Boala odată apărută la un animal într-o turmă, impune aplicarea unor măsuri de control și eradicare ce vor afecta toate ovinele și caprinele din exploatație.

Se declară obligatoriu

Este obligatoriu testarea prin examene de laborator, a unui anumit număr de ovine și caprine sacrificate pentru consum uman, a ovinelor și caprinelor moarte, pe probe de creier recoltate de la acestea. Sursele de infecție cu această boală sunt # furajele de origine animală (făinuri de carne și oase, sânge, grăsimi), obținute din deșeuri și confiscate de abator, provenind de la animale sacrificate în stadii preclinice și/sau clinice de boală # animalele aparent sănătoase dar purtătoare a agentului Scrapiei constituie surse sigure de transmitere a bolii în efective, în special pe verticală de la mamă la făt # lichidele fetale, placenta, sau alte țesuturi probabil că răspândesc agentul pe pășuni sau în exploatație în timpul fătării.
Majoritatea cazurilor de scrapie apare la vârsta de peste 18 luni. În general, apar puține cazuri, uneori chiar un singur caz în turmă, iar semnele clinice apar după o perioadă lungă de timp de la momentul infecției.
Ocazional, alte câteva cazuri pot să apară după o perioadă mai mare sau mai mică de timp. Cazurile de scrapie pot să apară în orice moment al anului dar stressul poate determina apariția de semne clinice.
Semnele clinice de scrapie sunt:
● semne nervoase
● modificări de comportament
● schimbări de postură și mișcare
● semne clinice tardive (scădere în greutate, moarte)