- Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit
Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru. În fiecare săptămână vă vom prezenta câte o baltă de pescuit din Argeş şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv.
În ediția de astăzi vă vom prezenta ultima parte din ”Pescuitul la novac pe înțelesul tuturor”. Informațiile sunt oferite de Ionuț Constantinescu, specialistul claumarpescar.ro, unul dintre cele mai bune site-ul de profil din România.
Nade
Nadele dedicate novacului sunt de 2 tipuri : nade praf (groundbait) și tablete de tehnoplancton. Ambele variante sunt versatile și pot fi folosite pe o gamă largă de monturi și ape.
A. Groundbait
Mix-urile concepute pentru pescuitul novacului se diferențiază față de cele dedicate crapului / carasului șamd. prin norul creat și granulația destul de fină. De departe, cel mai important aspect este consistența nadei!!! Modul în care umectăm nada de novac precum și elementele de colare utilizate pot face diferența între o partidă reușită și una eșuată. Adesea, am auzit pescari plângându-se că unele nade de novac nu funcționează… NIMIC MAI FALS!!! Nadele de novac nu dau rezultate atunci când sunt preparate și folosite greșit. De-a lungul anilor, am avut câteva partide în care după ce am terminat nada de novac am înlocuit-o cu ttx. Deși ttx-ul este inferior unei nade concepute pentru novac, am reușit să păcălesc în continuare fitofagii prin norul creat. Pe scurt, unul din secretele pescuitului la novac, constă în prepararea nadei! În cazul monturii cu plută și momitor de plastic, după cum spuneam și mai sus sunt 2 variante. Ori supraumectăm nada și o facem aproximativ precum un terci, ori mizăm pe o nadă prăfoasă, slab umectată. Ambele variante creează un nor persistent. Dacă nada va sta ,,pietroi” timp de 30 minute sau mai mult în momitor și nu se va dizolva, este mult prea ,,legată”.
Monturile cu momitor pe substrat necesită în schimb un grad de colare ceva mai ridicat. Este lesne de înțeles că în pescuitul pe bălți, nada poate fi ceva mai pufoasă pentru a se desface ceva mai ușor, iar pe ape curgătoare, nada va fi mult mai solidă, cu scopul de a rezista în curent. Pentru o dispersie mai bună a nadei o putem sita. În ambele situații se pot folosi diferiți lianți pentru a lega nada precum : ttx, sirop dulce de porumb sau colant pentru nadă. Gradul de colare în cazul pescuitului pe ape curgătoare va fi dictat de curent. Nada trebuie să se disperseze treptat pentru a atrage atenția novacilor.
O nadă slab colată se va sparge la impactul cu apa, ori va fi luată rapid de curent când momitorul ajunge pe substrat. Pe de altă parte, o nadă extrem de legată nu va face nor îndeajuns, iar șansele ca trăsăturile să apară sunt minime.
Pe scurt, nada trebuie să se desfacă și să lucreze progresiv pe substrat. Mi-aș dori să vă pot da o rețetă exactă de preparare, dar nu există din păcate. Gradul de colare potrivit se va identifica la fața locului, în funcție de răspunsul peștilor. Dacă trăsăturile întârzie să apară, nada poate fi un factor de influență. De aceea, este recomandat să modificăm consistența nadei, încercând să o aducem la varianta potrivită.
B. Tablete de tehnoplancton
Tabletele de tehnoplancton, asemeni nadei de novac și unor monturi au fost preluate din estul Asiei. Asiaticii (în special chinezii) au revoluționat pescuitul la novac, implementând nade, monturi și tehnici specifice.
Tabletele sunt mai ușor de utilizat decât groundbait-ul deoarece nu necesită umectare sau alte pregătiri. După cum am menționat și pe parcursul articolului, tabletele pot fi fi utilizate pe o gamă largă de monturi și ape.
Timpul de dizolvare al tabletelor diferă în funcție de temperatura apei. Acestea creează un efect de nor, foarte asemănător cu fitoplanctonul fiind extrem de atractiv pentru novac, dar și alte specii.
În prezent, tabletele se regăsesc sub diferite arome și culori. Printre cele mai prinzătoare arome din observațiile mele de-a lungul anilor sunt cele dulci, fructate, sau cele pe bază de usturoi.
Momeli
Glumind mai mult sau mai puțin, novacul este printre puținii pești ce pot fi prinși ,,la cârligul gol”.
Efectul de nor creat de nadă, pune momeala de cârlig pe un plan secundar. Momeala în sine, fără a fi plasată aproape de nadă este absolut inutilă și nu ne poate aduce trăsături decât în mod accidental. Așadar, în cazul pescuitului la novac este necesar să punem accent întâi pe nadă și abia apoi pe momeala de cârlig.
A.Tehnopuffi
Momelile cele mai populare în pescuitul novacului sunt tehnopuffi. Tehnopuffi sunt boabe din polistiren ce imită boilies-urile pop up. În schimb sunt mult mai flotante și pot ridica cârlige de mari dimensiuni, motiv pentru care sunt atât de folosite.
Tehnopuffi vin în diferite mărimi, culori și arome. Printre cele mai prinzătoare culori amintesc : galben, roșu și alb.
B. Pufarine
Pufarinele, denumite pufuleți sau puffi, sunt momeli expandate, realizate din porumb. Având o flotabilitate asemănătoare cu tehnopuffi, pufarinele pot fi folosite cu succes în pescuitulul fitofagului.
Spre deosebire de tehnopuffi, sunt momeli de origine naturală. O altă deosebire constă în faptul că sunt momeli solubile ce nu rezistă la fel de mult precum o boabă artificială din polistiren.
Timpul redus de dizolvare constă un dezavantaj pentru unii pescari. În schimb, gradul de atracție al pufarinelor este net superior față de tehnopuffi. Puffi se inmoaie precum un burete și pot fi absorbiți foarte ușor de către cei mai pretențioși pești. Acest principiu este valabil atât pentru novac, cât și pentru celelalte specii de ciprinide.
Puffi vin in 3 mărimi, fiind recomandați cei medii și cei mari. Printre aromele des utilizate se numără usturoiul, mierea și căpșuna.
C. Pop up, wafters și porumb artificial
Toate cele 3 categorii de momeli prezintă interes pentru novac atât timp cât sunt însoțite de nadă.
Adesea se prind accidental fitofagi atunci când pescarii au ca pește țintă crapul. Motivul este simplu de înțeles. Fiind momeli flotante sunt absorbite odată cu nadă de către novac.
Foarte interesante sunt momelile ce produc la rândul lor un efect de nor, precum pop up urile și wafters urile concepute special pentru novac.
Concluzii
Pe lângă aspectele legate mai sus, va trebui să ținem cont de localizarea peștilor și perioada anului în care de aflăm. Fitofagii sunt pești ce se hrănesc excelent când temperatura apei este una crescută. Vara este de departe cel mai bun anotimp, dar și lunile mai sau septembrie pot oferi capturi substanțiale. Odată cu răcirea apei, novacul își încetinește metabolismul și nu se mai hrănește la fel de intens.
Novacii, asemeni crapilor, preferă zonele cu adâncimi variate și structuri submerse. De regulă, unde găsim un novac, sunt și alții, fiind pești grupați în bancuri.