A murit chestorul Fătuloiu!

0

Chestorul Dan Valentin Fătuloiu a trecut la cele veșnice duminică seara. Vestea morții sale a căzut ca un trăsnet peste toți cei care l-au cunoscut. A pierit un om emblematic, un om care a reprezentat județul nostru până la cel mai înalt nivel în Poliția Română. Chestorul Fătuloiu nu era bolnav. Tragedia a venit la scurt timp după nunta fiului său Alexandru.  
Chestorul Dan Valentin Fătuloiu a decedat la locuința sa din Topoloveni, duminică seara. Soția sa, Carmen Fătuloiu a sunat la 112 și a chemat ambulanța. S-a deplasat echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă, dar nu s-a mai putut face ceva ca să fie salvat, fiind declarat decesul. Cum Dan Valentin Fătuloiu nu se afla în evidențele medicului de familie cu afecțiuni, s-a dispus transportul trupului neînsuflețit la Serviciul de Medicină Legală Argeș, pentru efectuarea autopsiei și stabilirii cauzei decesului. Se spune că acesta a decedat în urma unui infarct.

Pentru șeful SML Argeș, doctorul Dan Manu, a fost unul dintre cele mai dificile momente din cariera sa, să-şi vadă cel mai bun prieten la prosectură. Apropiaţii spun că duminică, chestorul Fătuloiu a luat masa împreună cu prietenii lui, Dan Manu şi Gheorghe Văsâi, la restaurantul Cornul Vânătorului.

Nimic nu prevestea tragedia ce avea de urmeze, niciunul nu bănuia că avea să fie ultima masă între prieteni. Chestorul Fătuloiu era căsătorit şi avea un fiu, pe Alexandru Fătuloiu, care a făcut nunta în weekendul trecut deşi era căsătorit de ceva vreme şi are două fetiţe. În acest fel, în familie a fost bucurie urmată de tragedie.

Pensionat din 2013

De-a lungul carierei sale, chestorul Dan Valentin Fătuloiu a ocupat mai multe funcţii, fiind şeful IPJ Argeş, şeful Poliţiei Române, secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. În 2010 a fost implicat într-un scandal. Chestorul Fătuloiu a făcut un autodenunţ prin care a anuţat că omul de afaceri Cătălin Chelu (n.r mort în decembrie 2014) i-a oferit mită un milion de euro ca să-l scape de dosarele penale în care era cercetat. S-a pensionat în 2013.

La scurt timp după trecerea în rezervă, Dan Valentin Fătuloiu mărturisea că regretă că a fost nevoit să se pensioneze. „Am 38 de ani în Ministerul de Interne, unde am intrat de la 18 ani. Am pus suflet, am sacrificat familia pentru a face performanţă.

Am avut preocupări pe plan internaţional, unde am fost coordonatorul unor operaţiuni, am implementat multe proiecte care au modernizat poliţia şi care au devenit apoi bune practici pentru alte state. Am condus Inspectoratul General al Poliţiei în cea mai importantă perioadă din istoria lui posdecembristă, în perioada pregătirilor ţării noastre pentru aderarea la UE, e vorba de un proces complex la finalul căruia în raportul postaderare s-a apreciat că ,,Poliţia Română a ajuns în multe domenii să îndeplinească standardele Poliţiilor Europene’’. (…) Sunt mândru că în toate locurile pe unde am lucrat în calitate de manager am lăsat în urmă multe proiecte şi dotări pe care poliţiştii le-au apreciat. (…) Cel mai important proiect a fost cel de integrarea României în UE în care Poliţia a avut un rol foarte important. Regret că am plecat deoarece mai aveam multe de spus, dar atunci când observi că instituţia pe care ai servit-o 38 ani nu îţi mai recunoaşte meritele trebuie să te retragi.” a spus într-un interviu publicat de Jurnalul de Argeş.

Activitatea în cadrul M.A.I.

Dan Valentin FĂTULOIU s-a născut pe 27.06.1956 în municipiul Drobeta-Turnu Severin, judeţul Mehedinţi. A absolvit Şcoala de ofiţeri MAI în 1978, iar în anul 1981 Facultatea de Drept. A urmat şi un curs postuniversitar, în specialitatea „criminalistică”.

Iată mai jos, activitatea de le început până la sfârşitul carierei sale.
● 1975-1978 elev la Şcoala de ofiţeri activi a Ministerului Administraţiei şi Internelor – Arma poliţie
● 1978-1986 ofiţer operativ la Biroul judiciar din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti;
● 1986-1993 ofiţer specialist I şi principal III la Serviciul judiciar din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş;
● 1993-1994 locţiitor al şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş;
● 1994-1997 şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa;
● 1997-2000 şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş;
● 2000-2001 director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti;
● 2001-2004 director general adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog;
● 2004 – 2005 director al Direcţiei Operaţii din Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog;
● 20 ianuarie 2005 – 9 august 2007 – inspector general al Inspectoratului General de Poliţie;
● 2007 octombrie – septembrie 2009 a ocupat functia de ministru-consilier, şef al Biroului Ataşatului de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei României la Washington DC, SUA.
● 2009 octombrie-noiembrie 2010 – secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor şi şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
● 2011 luna mai, a fost numit atașat pe afaceri interne la Milano
● 2013 în luna noiembrie a ieșit la pensie.

Ieri sicriul cu trupul neînsufleţit a fost ridicat de la SML Argeş şi a fost dus la locuinţa familiei din Topoloveni. Astăzi va fi depus la Fostul Schit din Vii- biserica Adomirii Maicii Domnului.